ГоловнаЕкономікаБізнес

Скільки Єгипет заробляє на туризмі

Суецький канал, видобувна промисловість і туризм - три кити економіки Єгипту. Не менш важливу роль відіграють сільське господарство і промисловість. Але, за словами експертів, саме туризм є найбільш перспективним сектором, доходи якого будуть активно рости за умови стабільності і безпеки в країні.

До кінця 2015 року Єгипет прийняв майже 10 мільйонів туристів, поповнивши бюджет країни на 7,5 мільярда доларів. Але після аварії російського лайнера А321 над Синаєм ситуація різко змінилася. Потік туристів знизився майже наполовину, багато готелів закрилися через низьку відвідуваність, а дохід у першому кварталі 2016 року знизився на 66% порівняно з попереднім роком. Цього року ситуація покращилася, і багато в чому завдяки українцям.

Наші в Єгипті: хто, де, за скільки?

Із початку 2017 року на відпочинку в Єгипті побувало майже півмільйона українців. Очікують, що ще через 3 місяці ця цифра зросте до 600 тисяч. У літній період щотижня здійснювалося 50-60 чартерних рейсів. Експерти прогнозують, що наступного року їхня кількість збільшиться на 20-30%.

Найбільш популярними серед українців є такі курорти:

    

  • Шарм-ель-Шейх    
  • Хургада    
  • Таба    
  • Дахаб    
  • Марса-Алам

Мінімальна вартість туру на 7 днів починається від $500. За ці гроші можна отримати проживання в 4-зірковому готелі з харчуванням за системою "all inclusive" і другою лінією моря. Максимальна ціна може перевищувати 2-3 тисячі доларів. Більше інформації про актуальну вартість відпочинку на курортах Єгипту можна дізнатися за посиланням.

Піднімати економіку Єгипту в галузі туризму також зголосилися і німці. За статистикою німецьких туристичних операторів, тури в Хургаду виявилися найбільш затребуваним напрямком у 2017 році.

Окрім турів: на чому ще заробляють єгиптяни?

Прибутковою і завжди актуальною нішею в туризмі залишаються екскурсії. Кожен готель пропонує клієнтам поїздки з гідом до головних визначних пам'яток місцевості. Вартість найпростішої екскурсії дорівнює $30, а поїздка в Ізраїль обійдеться мінімум у $200 з людини.

Немало прибутку отримують ювелірні магазини, текстильні заводи, а також заводи з виробництва косметичних засобів, куди обов'язково привозять групи туристів.

Солодощі та сувенірні лавки - місця, яких не омине жоден турист. Магніти коштують не менш ніж долар, а коробка солодощів - 3-5 доларів, з можливістю торгуватися.

Туристичні прогнози на 2018

Очевидно, що країні знадобиться ще не один рік, щоб повернутися у сфері туризму на докризовий рівень. І хоча єгипетські експерти часто твердять, що туризм не ключовий напрямок для країни, все одно сподіваються, що найближчим часом ситуацію в цьому напрямку вдасться поліпшити. Власники готелів покладають надії на здешевлення місцевої валюти, що може привабити туристів з європейських країн і країн СНД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram