ГоловнаЕкономікаДержава

Держгеонадра позбавили "Чорноморнафтогаз" спецдозволів на газові родовища

Родовища Одеське і Штормове захоплені РФ.

Держгеонадра позбавили "Чорноморнафтогаз" спецдозволів на газові родовища
Фото: EPA/UPG

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) призупинила дію спеціальних дозволів на користування надрами, наданих ДАТ "Чорноморнафтогаз" для видобутку природного газу на Одеському і Штормовому родовищах на шельфі Чорного моря, захоплених Росією.

Відповідний наказ №176 від 19 квітня 2017 розміщено на сайті відомства.

Згідно з документом, Держгеонадра надали "Чорноморнафтогазу" 30 днів на усунення порушень, які не вказані.

Голова правління ПАТ Світлана Нєжнова в коментарі ZN.UA повідомила, що в Держгеонадра не повідомили "Чорноморнафтогазу" про засідання з розгляду питання щодо призупинення дії дозволів на родовища Одеське і Штормове, які були отримані в 2003 році (терміном на 15 і 20 років відповідно).

"У нас відсутня інформація про конкретні підстави прийняття Держгеонадра такого рішення. Нам невідомо, про які порушення, на виправлення яких відведено 30 днів, йдеться - в додатку 2 до наказу відомства відсутня ця інформація. Я намагалася зустрітися з виконувачем обов'язків голови Держгеонадра Миколою Боярчуком, але охорона мене не допустила. Мені запропонували записатися на прийом на 17 травня!", - повідомила Нєжнова.

Варто зазначити, що родовища Одеське і Штормове захоплені РФ, яка веде на них незаконний видобуток газу з використанням захопленого обладнання, в т.ч. - так званих "вишок Бойка".

Голова правління "Чорноморнафтогазу" також повідомила, що звернулася з листами до прем'єра Володимира Гройсмана та правоохоронних органів, оскільки рішення Держгеонадра шкодить національній енергетичній безпеці України.

Нагадаємо, 17 липня 2016 року Державна прикордонна служба повідомила про порушення Російською Федерацією норм міжнародного морського права в водах Чорного моря, а саме - зафіксувала бурові роботи на морському шельфі України.

Як повідомлялося, слухання про порушення Росією конвенції з морського права почнуться 12 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram