ГоловнаСуспільствоПодії

Засуджений довічно українець перерізав собі жили в Криму, щоб не потрапити в РФ

Андрій Лугін входив в 90-ті до складу бандитського угруповання.

Засуджений довічно українець перерізав собі жили в Криму, щоб не потрапити в РФ
Фото: humanrights.org.ua

У Криму засуджений до довічного ув'язнення громадянин України Андрій Лугін перерізав собі жили на знак протесту проти свого повторного переміщення на територію Мордовії в РФ і відсутність належного медичного лікування.

Про це Центру інформації про права людини повідомив юрист ГО "Регіональний центр прав людини" Віталій Набухотний з посиланням на дружину засудженого Ірину Лугіну.

24 квітня Лугін й інший засуджений довічно у цій справі Юрій Михайлов на знак протесту проти переміщення оголосили сухе голодування.

26 квітня планувалося їхнє перевезення у виправні колонії на території РФ.

Лугін відмовляється визнавати себе громадянином Росії і вимагає негайно вирішити питання його передачі на материкову Україну. Стверджується, що Лугін має низку тяжких захворювань, у тому числі одне дуже рідкісне, але медичної допомоги йому не надають.

Сім'я Лугіна мешкає у Криму. Однак російська влада вивезли його з Криму в одну з колоній Мордовії. У березні 2017 року Лугіна привезли з Мордовії в Сімферополь для проведення слідчих дій.

У 90-ті роки минулого століття Андрій Лугін був депутатом Керченської міськради. Українські правоохоронці затримали його 2005 року за звинуваченням в умисному вбивстві (стаття 105 Кримінального кодексу України) і участі в бандитському угрупованні Андрія Лаптєва, що діяло в Керчі з 1994 по 2005 рік.

У 2010 році суд визнав Лугіна винним, його вину підтвердила і апеляційна інстанція. В результаті Лугіна засудили до довічного ув'язнення. Вирок набув чинності 2012 року, але до розгляду в касаційній інстанції справа не дійшла - відбулася анексія Криму. Засуджений провини не визнає. Його адвокат стверджує, що вирок занадто суворий і був застосований до нього необґрунтовано.

У 2010 році членами керченського злочинного угруповання Лаптєва визнали ще 14 людей. Андрія Лугіна слідство назвало одним з найближчих соратників ватажка банди. Довічне ув'язнення разом з ним присудили ще одному учаснику угруповання - Юрію Михайлову. Решті 13 фігурантам справи присудили від 8 до 15 років позбавлення волі.

У прокуратурі Криму заявили, що слідчим вдалося довести причетність членів угруповання до 22 убивств і семи замахів, а також до десятків розбійних нападів і вимагань, викрадень і тортур людей на території Керчі, Ленінського району і Сімферополя.

Лідер угруповання Андрій Лаптєв з 2005 року перебував у міжнародному розшуку. У грудні 2014 року його затримали російські правоохоронці. Лаптєва звинуватили у скоєнні 42 тяжких й особливо тяжких злочинів, у тому числі 29 вбивств й 11 замахів на вбивство. Його визнали винним за трьома статтями Кримінального кодексу Росії ("бандитизм", "вбивство" і "замах на вбивство") і засудили до 15 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram