ГоловнаСуспільствоЖиття

ГПУ порушила справу проти чекіста, який убив художника УПА

Вчинок офіцера КДБ Стекляра не має терміну давності.

ГПУ порушила справу проти чекіста, який убив художника УПА
Фото: www.segodnya.ua

Генеральна прокуратура почала розслідування за фактом убивства художника ОУН і УПА Ніла Хасевича працівником органів держбезпеки СРСР Борисом Стекляром.

Про це "Історичній правді" повідомили в Національному центрі правозахисту, який ініціював розслідування.

"Справа унікальна і не має аналогів в Україні. Вчинок Стекляра, офіцера КДБ, не має терміну давності. Злочин через десятки років залишається злочином. Убивство Хасевича, борця за незалежність, має розслідуватися, і кожен причетний отримає вирок...", - заявив представник Центру Денис Поліщук.

Як відомо, капітан (нині - полковник у відставці) Стекляр керував операцією з пошуку і знищення підпільного художника, члена рефрентури пропаганди Волинського крайового проводу ОУН Ніла Хасевича в 1952 році. Стекляр особисто кинув гранати в бункер, де переховувався Хасевич і інші оунівці.

Фото: istpravda.com.ua

У НЦП нагадують, що в країнах Центрально-Східної Європи були подібні випадки, коли офіцерів комуністичних спецслужб притягували за злочини, вчинені ними під час перебування на службі. Так, ветерана МВС СРСР Василя Кононова (1923-2011) в 2000 році в Латвії засудили до шести років в'язниці за вбивства мирних жителів під час Другої світової війни і участь у ліквідації антирадянського національно-визвольного руху "Лісові брати". Європейський суд з прав людини визнав вирок обґрунтованим.

Колишнього начальника румунського трудового табору в с. Переправа, 87-річного Іона Фічора, у березні 2016 року румунський суд засудив до 20 років в'язниці за звинуваченням у скоєнні злочинів проти людяності. Фічор організував нелюдський режим для ув'язнених у таборі й особисто знущався з них.

У 2007 році Естонія звинувачувала колишнього першого секретаря ЦК комсомолу Естонської РСР Героя Радянського Союзу Арнольда Мері (1919-2009) у співучасті в геноциді - депортації в Сибір жінок, дітей і людей похилого віку. Справу закрили у зв'язку зі смертю обвинуваченого, якого президент Росії нагородив орденом Пошани.

Нагадаємо, раніше Кабмін вирішив скасувати всі радянські нормативно-правові акти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram