ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко прогнозує введення в експлуатацію нового саркофага на ЧАЕС у листопаді

Термін експлуатації конфайнмента - 100 років.

Порошенко прогнозує введення в експлуатацію нового саркофага на ЧАЕС у листопаді
Фото: twitter.com/EBRD

Президент Петро Порошенко прогнозує, що новий саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції введуть в експлуатацію у листопаді.

Про це він заявив під час відвідування ЧАЕС з нагоди 31-ї річниці катастрофи.

"30 листопада 2016 року ми урочисто завершили перший етап процедури насування (конфайнмента) на старий саркофаг у штатне положення на 4-й енергоблок, а в листопаді 2017 року ми плануємо введення цього конфайнмента в експлуатацію", - сказав Порошенко.

Президент подякував міжнародним партнерам України за допомогу в спорудженні конфайнмента і зазначив, що термін його експлуатації - 100 років.

Нагадаємо, кошти на будівництво нового конфайнмента, який обійшовся в 1,5 млрд євро, були зібрані країнами-донорами Чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР.

Висота арки становить 110 метрів, довжина - 165 метрів, а арочний проліт становить 260 метрів. Через величезні розміри арка була побудована з двох частин, які з'єднали влітку 2015 року. Призначення арки - захист навколишнього середовища від радіоактивного випромінювання, а також забезпечення можливості розбирання конструкцій блоку і переміщення ядерних відходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram