ГоловнаПолітика

Подальша доля позову проти РФ визначиться 12 травня, - Зеркаль

Представники обох країн зустрінуться в Гаазі з президентом Міжнародного суду ООН Ронні Абрахамом.

Подальша доля позову проти РФ визначиться 12 травня, - Зеркаль
Фото: mfa.gov.ua

Зустріч представників України і Росії з президентом Міжнародного суду ООН Ронні Абрахамом має відбутися 12 травня в Гаазі.

Під час зустрічі повинні визначити подальший розклад подання документів до суду, а також можливість оскарження Росією юрисдикції суду.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України, представник (агент) України в міжнародному суді ООН Олена Зеркаль, передає Громадське.

Коментуючи сьогоднішнє рішення суду ООН щодо забезпечувальних заходів у розгляді між Україною і Росією, Зеркаль заявила: "Я хочу подякувати суддям за ту роботу, яку вони провели, і сказати їм велике спасибі за те, що вони підказали нам шлях, яким ми рухатимемося".

Нагадаємо, сьогодні суд ООН ухвалив проміжне рішення за позовом України проти РФ. Згідно з думкою суддів, докази України про фінансування Росією тероризму - недостатні, тому у забезпечувальних заходах в цій частині позову відмовлено.

Водночас суд вирішив забезпечувальні заходи в іншій частині позову - про дискримінацію етнічних українців і кримських татар в тимчасово окупованому Криму. Зокрема, він зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму.

Як на Росію, так і на Україну покладено зобов'язання уникати порушення конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирним шляхом.

Президент Петро Порошенко назвав рішення суду "багатообіцяючим".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram