Новий Закон «Про ринок електричної енергії»: захист українського споживача і конкурентна боротьба за нього

2010 року Україна вступила в Енергетичне Співтовариство, яке опікується енергетичною безпекою європейських країн та готує потенційних членів для вступу до об’єднаної Європи. Країни Енергетичного співтовариства беруть на себе зобов’язання з уніфікації своєї нормативно-правової бази у відповідності зі стандартами ЄС - це так звані енергопакети, які є низкою директив Євросоюзу, що стосуються ринків газу та електроенергії, а також пов’язаних з енергетикою нормативних актів.

2014 року було підписано угоду між Україною та Європейським Союзом, а Верховна Рада України та Європейський Парламент синхронно її ратифікували. Відповідно до неї, Україна взяла на себе зобов’язання інтегруватись, зокрема, і в європейську енергетику.

Фото: dtek.com

Верховна Рада України нещодавно ухвалила Закон «Про ринок електричної енергії», який є одним із ключових у сфері. На підготовку цього документу знадобилося цілих два роки, а питання його розгляду довелося тричі виносити до зали парламенту. Українська енергетика давно перебуває в критичній ситуації, коли обсяг проблем, які накопичилися, досяг такого масштабу, що без зміни нормативно-правової бази їх вирішення неможливе.

Як безпосередньо це стосується споживача, і чому це так важливо? Щодня, коли вмикаємо світло в своїй квартирі - ми добровільно надягаємо кайданки Обленерго, діяльність якого поширюється на наше місто. Така ситуація - по всій країні. Монополії — головний ворог будь-якого здорового ринку. Сьогодні у споживача немає жодних варіантів для отримання електричної енергії. Енергетичне рабство - саме так, без перебільшень, можна охарактеризувати нинішній стан споживачів по відношенню до постачальників електроенергії. Це абсолютно несправедлива система, у якій діють не зовсім чесні правила, а музику замовляють недобросовісні суб’єкти. І тут уже не йдеться ані про якість послуг, ані про справедливе ціноутворення, ані про турботу про покупця, як це є на всіх цивілізованих ринках. Постачання електроенергії перетворилось на пряме викачування коштів із кишень простих українців на рахунки монопольних компаній. Незацікавлені в запровадженні ринкових правил в електроенергетиці робили й намагаються робити все для того, аби споживачі, навіть не могли уявити, що ситуація може складатись інакше. Тепер, нарешті, кожен громадянин, кожен споживач має зрозуміти, що зміни на його користь — абсолютна реальність.

Ухвалений Закон «Про ринок електричної енергії» направлено на захист прав і інтересів споживача, адже норми, прописані в документі, на практиці роблять його повноправним суб’єктом цього ринку. Відповідно до нових положень, у місцевості, де ви проживаєте, або ведете господарську діяльність, функціонує не один Обленерго, а декілька конкуруючих між собою постачальників електричної енергії. Для того, аби стати її споживачем, у вас з’являється можливість вибору серед тих, хто максимально задовольнить саме ваші потреби. Така модель гарантує конкурентну боротьбу за ваш гаманець так само, як це відбувається сьогодні на ринку мобільного зв’язку або інтернету. Запровадження ринкових відносин між постачальником і споживачем зародить реальну відповідальність постачальника за свої послуги - ми зможемо дозволити собі відключитися від недобросовісного постачальника й укласти договір із тим, хто себе зарекомендує надійним партнером.

Звісно, реформування такого громіздкого сектору не може відбутися миттєво, тому, аби вберегти споживачів від будь-яких негативних наслідків, Законом «Про ринок електричної енергії» передбачено перехідний період, який триватиме два роки. Отже, щоби на практиці відчути позитив від нововведень, нам знадобиться час.

Закон “Про ринок електричної енергії” повністю відповідає критеріям і стандартам Третього енергетичного пакету, ключовими принципами якого є споживач та конкуренція за нього - так живуть всі цивілізовані країни Європи.

Олександр Домбровський Олександр Домбровський , Народний депутат, в.о. Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram