ГоловнаЕкономікаДержава

Westinghouse анонсувала поставки Україні шести партій ядерного палива в 2017 році

Компанія готова постачати більше палива "Енергоатому", незважаючи на процедуру банкрутства.

Westinghouse анонсувала поставки Україні шести партій ядерного палива в 2017 році
Загрузка кассет Westinghouse на ЗАЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Westinghouse Electric Sweden у 2017 році поставить держпідприємству "НАЕК "Енергоатом" шість партій ядерного палива для АЕС України.

"У 2017 році Westinghouse вперше поставить в Україну шість партій палива. Планують, що буде постачатися по шість завантажень до 2020 року. Принаймні так прописано в контракті", - сказав тимчасовий президент і виконавчий директор Westinghouse Electric Company Хосе Еметеріо Гутьєррес в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Westinghouse розширив потужності з виробництва ядерного палива.

"Тепер ми готові постачати більше палива в Україну, але остаточне рішення, чи купувати більше палива Westinghouse, - за українським урядом", - зазначив Гутьєррес.

За його словами, нещодавні перевірки роботи ТВС-WR на Південно-Українській АЕС пройшли успішно.

"Уже очевидно, що паливо Westinghouse працює в Україні дуже добре: остання інспекція на Південно-Українській АЕС минулого тижня це показала. Це гарна новина для "Енергоатому", який знає, що Westinghouse - хороший і надійний постачальник", - наголосив виконавчий директор.

Нагадаємо, наприкінці березня Westinghouse почала процедуру банкрутства. Однак у компанії заявили, що це ніяк не вплине на виконання зобов'язань компанії з виробництва і постачання палива на атомні електростанції в Україні.

Westinghouse є одним із двох постачальників ядерного палива в Україну. У 2016 році Україна витратила 162 млн доларів на американське паливо і 388 млн доларів - на російське.

Наприкінці 2014 року Westinghouse підписала угоду з "Енергоатомом" про суттєве розширення поставок ядерного палива на атомні електростанції України до 2020 року.

Віце-президент і керуючий директор Westinghouse Азіз Даг в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" відзначав, що, згідно з контрактом, планують постачати ТВЗ-WR на два з трьох блоків на Південно-Українській АЕС (№2 та №3) і чотири з шести блоків на Запорізькій АЕС (№1 і №3-5). За його словами, "Енергоатом" також має опцію розширити поставки, крім цих станцій, ще на Хмельницьку та Рівненську АЕС, кожна з яких має по два блоки ВВЕР-1000.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram