ГоловнаЕкономікаБізнес

"Енергоатом" мінімізує залежність від РФ, - Недашковський

Компанія підкреслила важливість створення ядерного могильника в Чорнобильській зоні.

"Енергоатом" мінімізує залежність від РФ, - Недашковський
Фото: rian.com.ua

Пріоритетом НАЕК "Енергоатом" залишаються проекти, спрямовані на мінімізацію залежності української атомної генерації від поставок обладнання та послуг з РФ. Про це журналістам заявив президент "Енергоатому" Юрій Недашковський, відповідаючи на запитання про основні напрями діяльності компанії напередодні її 20-річчя.

Недашковський нагадав, що 5 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв рішення про зміну цільового призначення розташованих у Чорнобильській зоні земельних ділянок для спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що стало ще одним кроком до реалізації цього проекту. При цьому він зазначив, що, будучи найважливішим компонентом створення в Україні ефективної системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), будівництво ЦСВЯП безпосередньо пов'язане і з процесом диверсифікації джерел свіжого ядерного палива.

"Однією з головних подій 2016 року для нас стало перше завантаження модернізованого палива компанії Westinghouse в активну зону п'ятого енергоблоку Запорізької АЕС, раніше це паливо використовували тільки на Південно-Українській АЕС. Таким чином, сьогодні "Енергоатом" має гарантовану можливість збільшити в разі будь-яких форс-мажорних обставин обсяги альтернативних поставок ядерного палива для забезпечення ним усіх 13-ти енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000. У питанні диверсифікації джерел поставок свіжого ядерного палива на реактори типу ВВЕР, "Енергоатом" разом з Westinghouse - без перебільшення, номер один у світі", - вважає голова компанії.

Повертаючись до теми будівництва ЦСВЯП, Недашковський нагадав, що сьогодні "Енергоатом" змушений вивозити ВЯП російського походження з трьох українських АЕС (Рівненської, Південно-Української та Хмельницької) в РФ, витрачаючи на це щорічно близько 150 млн доларів. ЗАЕС має власне сховище для ВЯП. "Введення в експлуатацію ЦСВЯП, побудованого з використанням технології американської компанії Holtec, дозволить не тільки заощадити гроші, але й убезпечить українську атомну енергетику від повторення критичної ситуації, що сталася на початку 90-х років минулого століття, коли РФ упродовж майже трьох років узагалі не брала відпрацьоване паливо з українських АЕС. У результаті наші атомні енергоблоки у зв'язку з переповненням приреакторних басейнів витримки ВЯП виявилися на межі зупинки. Також важливо пам'ятати, що, розширюючи використання палива Westinghouse на українських АЕС, ми зобов'язані вирішити питання подальшого безпечного зберігання відпрацьованих збірок цього виробника, оскільки очевидно, що РФ не братиме паливо Westinghouse на переробку і тимчасове зберігання", - уточнив Недашковський.

Він також повідомив, що "Енергоатом" постійно працює над розширенням співпраці із закордонними й українськими партнерами. "В рамках проекту ЦСВЯП нам надає технічну підтримку з питань ядерної безпеки Аргонська національна ядерна лабораторія США. З ініціативи "Енергоатому" з метою максимальної локалізації виробництва устаткування для ЦСВЯП в Україні розпочато підготовку до майбутньої передачі технології Holtec провідному українському підприємству в сфері виробництва турбінного устаткування для АЕС - ПАТ "Турбоатом". У цьому році фахівці Holtec успішно завершили процес аудиту виробничих потужностей Турбоатома", - уточнив президент "Енергоатома".

Як зазначив у тексті свого привітання до 20-річчя НАЕК "Енергоатом" директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), екс-секретар і творець Ради національної безпеки і оборони України, академік Національної академії наук України Володимир Горбулін, ядерна енергетика України перебуває на передньому краї гібридної війни з Росією.

Горбулін переконаний, що від злагодженої роботи співробітників атомної галузі та послідовності в реалізації обраної стратегії розвитку залежить не тільки енергетична, а й політична незалежність України.

Він наголосив, що сьогодні українські атомники долають залежність від РФ: у співпраці з компанією Westinghouse "Енергоатому" вдалося реалізувати реальну диверсифікацію поставок ядерного палива, впевнено просувати проект будівництва ЦСВЯП, триває активний пошук партнерів для добудови енергоблоків Хмельницької АЕС без участі РФ.

Нагадаємо, ДП "НАЕК "Енергоатом" було створено 17 жовтня 1996 року. Компанія є найбільшим виробником електроенергії в Україні, її частка перевищує 50% в загальному обсязі виробництва електроенергії України (взимку 2014-2015 рр. частка АЕС сягала 70%). На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце в світі. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками типу ВВЕР встановленою потужністю 13 тис. 835 МВт. Запорізька АЕС із 6 енергоблоками загальною потужністю 6 тис. МВт є найбільшою в Європі. Всього за 20 років свого існування "Енергоатом" переказав до бюджету понад 51 млрд грн податків, за цей період українські АЕС виробили майже 1,7 трлн кВт-год електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram