ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ закликав не змінювати закон "Про Національний банк"

Ляшко з товаришами пропонують законопроект про "долар по 26".

НБУ закликав не змінювати закон "Про Національний банк"
Фото: EPA/UPG

Національний банк закликав Верховну Раду не підтримувати законопроект №5257, який було внесено в жовтні кількома депутатами на чолі з "радикалом" Олегом Ляшком. Прес-служба НБУ наголошує, що він несе загрозу для незалежності регулятора, для співпраці з МВФ і цінової стабільності в країні.

"Чинна редакція закону ввела визнаний у світі принцип незалежності центрального банку, створила всі необхідні умови для виконання НБУ на високому рівні його основної функції - забезпечення цінової стабільності. Зміни законодавства в зворотний бік неприпустимі і несуть пряму загрозу для досягнення цінової і фінансової стабільності в державі. Зараз пропозиції парламентаріїв зі зміни мандата і цілей Національного банку є чистим проявом популізму. Так, метою для НБУ пропонується встановити досягнення і підтримання валютно-курсової стабільності. Це незрівнянно з економічною реальністю і одночасною підтримкою цінової стабільності", - йдеться в заяві НБУ.

Нацбанк нагадує, що Україна вже має негативний досвід тривалого утримання курсу на одному рівні ціною накопичення боргів.

"Така політика в попередні роки була однією з головних причин глибокої економічної кризи, в якій опинилася Україна. Національний банк не виключає, що повернення до підтримки валютно-курсової стабільності може стати причиною нової фінансової та економічної кризи. Нагадаємо, вже більш ніж рік, як Національний банк перейшов до режиму інфляційного таргетування, спрямованого на забезпечення цінової стабільності. Ця монетарна політика не має альтернатив, адже є єдиною, яка може забезпечити добробут населення і фінансову стабільність", - зауважують у НБУ.

Національний банк закликає Президента Петра Порошенка підтримати його позицію.

Нагадаємо, що в останні дні низка депутатів почали кампанію, спрямовану проти Національного банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram