ГоловнаЕкономікаДержава

Насалик засумнівався в компетентності керівництва "Нафтогазу"

Міністр різко пройшовся по рішенню компанії брати газ із ПСГ.

Насалик засумнівався в компетентності керівництва "Нафтогазу"
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик розкритикував рішення НАК "Нафтогаз" почати відбір газу з підземних сховищ.

"Хотілося б, щоб НАК "Нафтогаз" не дискутував з питання, скільки потрібно газу в ПСГ, а виконував розпорядження уряду, де чітко передбачено, що запаси газу повинні бути 17 млрд кубів. Крім того, відбір газу ставить під питання споживання електричної енергії. Оскільки в ті будинки, де не запущено теплоносій, люди використовують засоби обігріву електричної енергії. Повинен сказати, що навантаження на систему становить 410 мільйонів кВт-год на добу", - сказав Насалик в інтерв'ю 112 каналу.

"Я як міністр ще в травні місяці різко виступав, що закачування газу повинно проводитися з травня місяця. На що НАК "Нафтогаз України" сказала, що міністерство некомпетентне. Потім виявилося, що через два місяці почали закачування за ціною вищою, ніж була в травні і червні. А зараз обсяги не дозволяють забезпечити ті обсяги газу, які передбачила держава і які підтвердила Європейська співдружність. Тому хотілося б поговорити про компетентність керівництва НАК "Нафтогаз України", - додав він.

При цьому міністр запевнив, що загрози для опалювального сезону не буде. У разі критичного стану удар прийме на себе електроенергетика.

Нагадаємо, що з початку сезону в ПСГ було закачано 6,3 млрд кубометрів газу. Зараз у них 14,7 млрд кубометрів, а заповнюваність становить 48%.

Наприкінці серпня Кабмін вирішив закачати в підземні сховища 17 млрд куб. м газу до початку опалювального сезону, пояснивши це орієнтацією на холодну зиму. При цьому депутат Верховної Ради Лев Підлісецький заявив, що рішення було пролобійоване Насаликом, щоб закупити 3 млрд кубометрів у Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram