ГоловнаЕкономікаБізнес

Приватний іноземний капітал активно інвестує в альтернативну енергетику в Україні

Українська енергетична нормативно-правова база - одна з найкращих у Європі.

Приватний іноземний капітал активно інвестує в альтернативну енергетику в Україні
Фото: rencentre.com

2012 року в проекти сонячної та вітрової енергетики в Україні буде інвестовано близько 1 млрд. євро, а до 2015 року сума прямих приватних інвестицій у "зелену" енергетику може зрости до $ 5 млрд.

Про це повідомив у четвер на прес-конференції в Києві голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич.

При цьому він зазначив, що такий приплив інвестицій стимулювала активізація ринку завдяки створенню в країні сприятливих умов для діяльності інвесторів.

За словами Пашкевича, йдеться не тільки про будівництво нових енергетичних потужностей і розвитку системи електромереж та підвищення збалансованості енергозабезпечення низки енергодефіцитних регіонів, а й про створення цілої високотехнологічної галузі в Україні, що призведе до поступового розвитку вітчизняних технологій. При цьому було використано найкращий міжнародний досвід.

За оцінками міжнародних експертів, українська нормативно-правова база, яка регламентує стимули для розвитку "зеленої" енергетики є однією з найкращих у Європі. При цьому, за словами Пашкевича, українське законодавство потребує подальшого вдосконалення.

"Ми постійно працюємо заради поліпшення законодавчої бази. У плідній співпраці з профільними асоціаціями та міжнародними експертами відстежуємо всі останні тенденції в розвитку технологій. Але насамперед ми планомірно виправляємо всі нормативні недоліки, щоб максимально спростити роботу інвестора. Зокрема, в парламенті вже триває робота над законопроектами щодо введення зеленого тарифу для біогазу, відбувається обговорення з регламентації чітких і прозорих умов для підрахунку частки вітчизняних робіт і матеріалів у будівництві електростанцій на поновлюваних джерелах енергії. В умовах жорсткої конкуренції 2012 року за інвестиційні ресурси Україна зобов'язана ставати привабливішою для інвесторів. Після перших вдалих кроків треба рухатися далі", - заявив Пашкевич.

Голова Держенергоефективності також поінформував, що на різних етапах розробки перебувають проекти понад десятка компаній у галузі альтернативної енергетики загальною потужністю більш ніж 4 ГВт.

Зокрема, чеська група компаній Ekotechnik Praha завершить розпочате минулого року будівництво 42 МВт ФЕС у Київській обл. (м. Богуслав), почне інсталяцію 50 МВт СЕС у Дніпропетровській обл., а також розробляє масштабні проекти у Вінницькій обл. на території 600 га (де можна розмістити сонячні батареї потужністю 300 МВт) та СЕС у Закарпатській обл. потужністю 80 МВт.

Компанія "Star Ua" планує будівництво великих сонячних проектів у Херсонській обл. на території 1,5 тис. га, потужність проектів може становити 750 МВт, компанія "Ренджі Девелопмент" побудує у Вінницькій обл. 6 фотоелектричних станцій сумарною потужністю 50 МВт. Німецька компанія "Віндгард" почала активну фазу будівництва вітропарку в Краснодонському районі Луганської обл. потужністю 400 мВт, ізраїльська "SunElectra" планує побудувати 2012 року в Одеській обл. близько 10 СЕС загальною потужністю 25-30 МВт.

Німецька компанія "WKN Windkraft Nord AG" інсталює дві вітроелектростанції в Красноперекопському та Джанкойському районах Криму, ще 8 вітроустановок мегаватного класу встановить у Херсонській обл. компанія "Віндкрафт Україна".

Світові інвестиції в поновлювану енергетику 2010 року сягнули рекордних $ 211 млрд., що на 32% вище, ніж рік перед тим, зазначено у звіті, представленому Програмою ООН із навколишнього середовища (UNEP). Галузь активно розвивається і демонструє справжній "бум" і за кількістю установок об'єктів альтернативної енергетики, і щодо залучення інвестицій. Незважаючи на мляву світову економіку, світові інвестиції в ВДЕ 2011-го збільшилися до $ 260 млрд. (джерело - Bloomberg New Energy Finance). Наприклад, Німеччина 2011 року виділила на розвиток альтернативної енергетики понад 22 млрд. євро. При цьому на імпорт газу з Росії Німеччина минулого року витратила 9 млрд. євро, що значно менше, ніж на інвестиції в альтернативну енергетику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram