ГоловнаКультура

Поліція готує розслідування про участь немовлят у зйомках фільму "Дау. Дегенерація"

Дитячий омбудсман підозрює факти порушення прав дітей.

Поліція готує розслідування про участь немовлят у зйомках фільму "Дау. Дегенерація"
Кадр из фильма "Дау. Дегенерация"
Фото: Facebook / Микола Кулеба

Національна поліція буде вести розслідування щодо творців фільму "Дау. Дегенерація", де, за повідомленням уповноваженого з прав дітей Миколи Кулеби, були задіяні немовлята з інтернатів.

Інформацію про те, що готується розслідування, LB.ua підтвердили джерела в Національній поліції.

Раніше Микола Кулеба заявив, що звернувся в поліцію із запитом розслідувати факти залучення немовлят до зйомок фільму "Дау. Дегенерація".

"Потрібно розслідувати все, що там відбувалося. У нас є різна інформація з різних джерел, від людей, які брали участь у проєкті, але її потрібно перевірити, - пояснив Кулеба в коментарі LB.ua. - За інсайдерською інформацією, дитина, що грала сина головних героїв, була сиротою, його використовували для зйомок, він пожив у "сім'ї" і його повернули назад в інтернат, коли зйомки завершилися. Цей факт теж потрібно встановити".

Він додав, що Офіс омбудсмана обдзвонив будинки дитини в Харківській області і жоден з його керівників не підтвердив, що діти з цих будинків брали участь у зйомках "Дау".

"Головне зараз - почати розслідування того, що відбувалося на зйомках, внести це в ЄРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань). Почати можна з підозри в експлуатації дітей, - додає він, - а потім, можливо, розкриється щось ще і тоді вже можна буде інкримінувати інші злочини. Але про це вже буде відомо в рамках розслідування".

Кулеба додав, що все, що його цікавить, - це чи "порушувались права дітей, і якщо так, то яким чином. Якщо діти, що брали участь у зйомках, з дитячих будинків, то на підставі чого цих дітей залучали, кому були передані, ким супроводжувалися і чи були оформлені відповідні документи. Якщо цього не було, тоді це експлуатація, і винуваті в цьому повинні понести відповідальність - або батьки цих дітей, або органи опіки, які є представниками дітей".

Омбудсман також зазначив, що в Україні немає законодавства, яке регулює участь дітей у зйомках кіно, і що "цей випадок може нам допомогти розробити таке законодавство".

Фільм "Дау. Дегенерація" - один із серії фільмів, створених російським режисером Іллею Хржановським про фізика Льва Ландау. Зйомки відбувалися в Харкові з 2008-го по 2011 рік. Минулого року в Парижі результати роботи Хржановського і його команди були представлені як інсталяція. У цьому році на Берлінському кінофестивалі показали два фільми - "Дау. Наташа" в основному конкурсі і "Дау. Дегенерація" - поза конкурсом. В останньому одну з ролей грає російський неонацист Максим Марцинкевич.

Нині Ілля Хржановський – художній керівник Меморіального центру "Бабин Яр", приватної інституції, заснованої бізнесменом Михайлом Фрідманом у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram