ГоловнаКультура

Члени конкурсної комісії на кіностудії Довженка закликали до реформи державного сектору кіно (документ)

На державних кіностудіях повинні провести аудит й інвентаризацію, вважають вони.

Троє членів конкурсної комісії з вибору генерального директора Національної кіностудії імені Довженка оприлюднили свої роздуми з приводу майбутнього кіностудії.

Документ, який потрапив до рук LB.ua, підписали засновниця ТОВ "Кіноман" і колишній директор кінотеатру "Жовтень" Людмила Горделадзе, генеральний продюсер Одеського кінофестивалю Юлія Синькевич і гендиректор Національного центру Довженка Іван Козленко.

Окрему думку членів комісії прикріплено до протоколу голосування за директора кіностудії Довженка, яке відбулося в п'ятницю, 22 березня. Нагадаємо, за підсумками голосування комісії, що складалася з 9 осіб, директором кіностудії залишився Олесь Янчук.

Так, у документі експерти зазначають, що "проблеми державних кіностудій повинні розглядатися комплексно". Призначення чергового директора без планів реформування кіностудій "не вирішить викликів, які стоять перед державними кіностудіями".

"Оскільки стратегічну концепцію реформування державного кіносектору не розробили, ми пропонуємо Міністерству культури України ініціювати громадські слухання за участю авторитетних менеджерів культури, міжнароних донорів, представників органів влади та фахівців кіносфери для спільної розробки концепції реформування державного сектору кіно", - йдеться в документі.

Члени комісії вважають, що таким конкурсам повинні передувати аудит й інвентаризація підприємств, керівників яких повинні вибирати конкурсні комісії.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Зазначимо, що обидва претенденти на посаду гендиректора кіностудії ім. Довженка - і Олесь Янчук, і Сергій Слєпак - під час презентацій своїх програм розвитку кіностудії говорили про те, що будуть лобіювати квоти на отримання державного фінансування на кіностудію. На думку Янчука, торішня програма Мінкульту щодо фінансування фільмів патріотичного спрямування мала бути передана на кіностудію Довженка. З 2014 року кіностудія Довженка отримала фінансування від Держкіно на чотири картини, в тому числі на "Таємний щоденник Симона Петлюри" Олеся Янчука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram