ГоловнаКультура

Україна на Венеційській бієнале представить політ літака "Мрія"

Назва проекту, який представить Україна, - "Падаюча тінь "Мрії" на сади "Джардіні".

Україна на Венеційській бієнале представить політ літака "Мрія"
Фото: EPA/UPG

Міністерство культури і художники з "Відкритої групи", які перемогли у конкурсі на проект національного павільйону на Венеційській бієнале, розповіли про те, як представлятимуть Україну.

Національний український павільйон на Венеційській бієнале знаходитиметься в Арсеналі - великому просторі, побудованому у 12 столітті як комплекс для будівництва і оснащення кораблів, місце для майстерень тощо. Під час бієнале Арсенал стає простором для експозиції проектів.

Міністерство культури цьогоріч повністю оплатить оренду павільйону - 3 млн грн, повідомила на прес-конференції перша заступниця міністра культури Світлана Фоменко.

Ще 3,5 млн грн Мінкульт планує витратити на українську участь у бієнале в 2019 році. Так, загалом відомство запланувало 6,5 млн грн на український павільйон і його наповнення.

За словами художників з "Відкритої группи" - Юрія Білея, Станіслава Турина й Павла Ковача, - проект "Падаюча тінь "Мрії" на сади "Джардіні" складатиметься з двох компонентів. Очікується, що 9 травня літак "Мрія" пролетить над Венецією у певний час, відкине тінь на Джардіні, і це стане частиною проекту. Усередині літака знаходитиметься інформація про всіх українських художників.

Друга частина буде безпосередньо у павільйоні - там покажуть усе, що пов'язано з цим польотом літака над Венецією, його міфологією і критикою. "Сам політ і репродукція міфу про нього стануть наповненням українського національного павільйону на 58-й Венеційській бієнале", - йдеться у прес-релізі Мінкульту.

Наразі художники ведуть переговори з міською владою про можливість такого польоту, його висоту й тривалість.

Нагадаємо, переможця конкурсу оголосили місяць тому. Згідно з регламентом, журі, що складається з кураторів і арт-менеджерів, обирає проект з поданих на розгляд. Докладніше про механізм - в інтерв'ю Світлани Фоменко.

Друге місце у конкурсі посів проект Пітера Дорошенка, Олесі Островської-Лютої і Олександра Соловйова "Голоси любові" з роботами Арсена Савадова.

Венеційська бієнале стартує у травні наступного року і триватиме до листопада. Тема основного проекту виставки - "Щоб ви жили в епоху змін", куратор - Ральф Ругофф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram