ГоловнаКультура

Археологи Греції виявили руїни міста, побудованого близько 3200 років тому

Тенея згадується в роботах давньогрецьких істориків і письменників.

Західна частина ділянки розкопок із залишками міста Тенея
Фото: Міністерство культури Греції
Західна частина ділянки розкопок із залишками міста Тенея

Грецькі археологи виявили на Пелопоннесі руїни міста Тенея. За попередніми даними, йдеться про поселення 13-12 століть до нашої ери, повідомляє Associated Press із посиланням на дані міністерства культури і спорту Греції.

Розкопки біля села Хіліомоді періодично проводять з 2013 року. Раніше тут виявили декілька цвинтарів, відомо також про дві статуї римської епохи.

Нові знахідки - це фрагменти стін, а також глиняних, кам'яних і мармурових підлог. Окрім того, археологи виявили 200 давньоримських монет. Монети, а також коштовності в місцях поховання, підтверджують здогадку, що Тенея була багатим містом. Історики вважають, що жителі заробляли торгівлею, оскільки через цю місцевість проходить шлях з Коринфа в Аргос.

Знахідки елліністичного і римського періоду в околицях Чіліомоді
Фото: Міністерство культури Греції
Знахідки елліністичного і римського періоду в околицях Чіліомоді

Історичних даних про знайдене місто вкрай мало. Воно згадується в роботах давньогрецьких письменників і географів. За збереженими відомостями, місто заснували троянці, захоплені в полон мікенським царем Агамемноном. Друга версія говорить про те, що в Тенеї жили переселенці, які прибули з Сицилії. Тенея занепала, імовірно, в VI столітті нашої ери в результаті набігів аварських і слов'янських племен.

Нагадаємо, руїни стародавнього міста виявили в Києві під час будівництва дорожньої розв'язки на Поштовій площі. Розкопки поселення 11-13 століть нашої ери передадуть інституту археології НАН України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram