ГоловнаКультура

Розкопки на Поштовій площі віддадуть Інституту археології НАН України

Інститут уже підписав договір з Дирекцією будівництва дорожньо-транспортних споруд.

Розкопки на Поштовій площі віддадуть Інституту археології НАН України
Фото: Макс Требухов

Продовжувати розкопки на "ділянці прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.)" на Поштовій площі у Києві буде Інститут археології НАН України.

Про це сьогодні повідомив заступник голови правління Спілки археологів України Яків Гершкович, пише "Інтерфакс-Україна".

"Кілька днів тому Інститут археології підписав угоду з КП "Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд" на проведення розкопок на Поштовій площі", - повідомив Гершкович.

Він запевнив, що розкопки будуть проходити за тісної співпраці з ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України".

За словами археолога, в.о. завідувача відділом археології Києва Інституту археології НАН України Всеволода Івакіна, спочатку необхідно провести дослідження території, а потім вже розпочинати музеєфікацію. Оскільки місце розкопок і артефакти постійно зазнають атмосферному впливу, питання щодо розкопок необхідно вирішувати у найкоротші терміни.

Нагадаємо, під час реконструкції Поштової площі у Києві були знайдені пам'ятники, що мають історичну та археологічну цінність. Вони датовані XI-XII ст. і свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

5 липня Верховна Рада ухвалила постанову №8541 про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві.

Проект рішення щодо Поштової площі передбачає передавання земельної ділянки і недобудованого об'єкта "Музей історії Києва", проведення археологічних досліджень ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" і подальше створення музею за проектом, який здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

На початку серпня Міністерство культури України заявило, що починає процедуру надання Музею на Поштовій площі в Києві статусу пам'ятки національного значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram