ГоловнаСуспільствоПодії

На Поштовій площі в Києві підтопило розкопки

Прихильники створення археологічного музею вийшли на акцію протесту.    

На Поштовій площі в Києві вранці 10 серпня відбулася акція протесту у зв'язку з підтопленням археологічних розкопок. Її учасники на кілька хвилин перекрили автомобільний рух, а також стрічками закрили прохід на пішохідній частині площі.

Про це повідомив кореспондент LB.ua.

8 серпня Міністерство культури заявило про початок процедури занесення Поштової площі до Державного реєстру нерухомих пам'яток археології зі статусом національного значення. Це унеможливить забудову цієї ділянки.

Але вже 10 серпня з'явилася інформація, що розкоп на Поштовій площі почало затоплювати.

Заступник голови КМДА Петро Пантелєєв у коментарі "Українським новинам" заявив, що це сталося у зв'язку з пошкодженням підземних комунікаційних мереж.

Нагадаємо, 2013 року на Поштовій площі почалася підготовка до будівництва торгового центру. Потім, згідно з українським законодавством, на цій території були проведені розкопки, у ході яких археологи виявили під площею унікальні артефакти часів Київської Русі. У листопаді 2017 року профільний комітет Верховної Ради рекомендував призупинити будівництво.

Комісія Київради з питань власності одноголосно підтримала рішення про створення музею. Зазначалося, що для того, щоб створити музей, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ, а потім - прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

У червні 2018 року стало відомо, що створення музею під загрозою, оскільки Київрада відмовилася розірвати договір про будівництво ТРЦ. Проте міськрада обіцяє музеєфікувати артефакти, знайдені під час розкопок на Поштовій площі, без розриву договору із забудовником території за інвестиційною угодою.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram