ГоловнаКультура

Земельна комісія Київради підтримала створення музею археології на Поштовій площі

Тепер проект повинен пройти бюджетну комісію.

Земельна комісія Київради підтримала створення музею археології на Поштовій площі
Фото: Макс Требухов

Земельна комісія Київської міської ради підтримала створення музею археології та історії Києва на Поштовій площі.

Про це повідомляє місцевий сайт 44.ua.

Зазначають, що проекту тепер треба пройти бюджетну комісію.

"Земельна комісія цей проект підтримала. Але передала його на затвердження в бюджетну комісію. Мотивували це тим, що на створення музею і розкопки знадобиться фінансування", - йдеться в повідомленні.

Керівник громадської організації "Почайна" Аннабелла Моріна назвала це рішення "перемогою з відтермінуванням" у боротьбі за музей.

"Під дулом декількох камер всеукраїнських телеканалів, в оточенні, м'яко висловлюючись, доброзичливо налаштованої громадськості депутати комісії одностайно проголосували за проект рішення Сергія Гусовського. Однак тут же відіслали проект проходити ще одну - бюджетну - комісію. І цей факт, безумовно, затягує розгляд проекту на сесії. Тим часом розкопки стоять, їх ніхто не може фінансувати на законних підставах, підвисло питання про статус, адекватні межі і концепцію музею", - написала вона у Фейсбуці.

Нагадаємо, 2013 року на Поштовій площі почалася підготовка до будівництва торгового центру. Потім, згідно з українським законодавством, на цій території були проведені розкопки, протягом яких археологи виявили під площею унікальні артефакти часів Київської Русі: князівські печатки, монети, персні, дерев'яні палі, кулі і підвіски. При цьому будівництво ТЦ так і не завершилося.

У листопаді 2017 року Комітет Ради рекомендував призупинити будівництво ТЦ на Поштовій площі. У грудні комісія Київради з питань власності одностайно підтримала рішення про створення музею. Зазначалося, що для того, щоб створити музей, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ, а потім - прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram