ГоловнаКультура

Київський пам'ятник Щорсу стане першим експонатом Музею монументальної пропаганди СРСР

Його перенесуть із центру столиці на територію ВДНГ.

Київський пам'ятник Щорсу стане першим експонатом Музею монументальної пропаганди СРСР
Фото: Александр Рудоманов

Київський пам'ятник Миколі Щорсу на бульварі Шевченка, який уже понад рік захований за будівельними риштуваннями, стане першим експонатом Музею монументальної пропаганди СРСР.

Про це повідомляють на сайті Київської міськради.

За словами секретаря міськради Володимира Прокопіва, вже розроблено проект перенесення пам'ятника на територію Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ), де буде розташовуватися експозиція Музею монументальної пропаганди СРСР. Відповідно до розробленої концепції, експонатами музею стануть монументальні скульптури, надані місцевими органами влади і приватними особами. Передбачається, що музей може отримати статус національного.

Місце, де розмістять експозицію музею
Місце, де розмістять експозицію музею

"Міністерство культури бачить можливість реалізувати завдання зі збереження пам'яток мистецтва радянської епохи і одночасно виконати вимоги декомунізації - очищення громадського простору від тоталітарних символів. Ці високі цілі музею, думаю, варті того, щоб організація в майбутньому розраховувала на статус національної", - заявив міністр культури України Євген Нищук.

Він пообіцяв, що Мінкультури допоможе залучити до експозиції об'єкти з усієї території України.

Нагадаємо, згідно з чинною постановою Кабміну №928 від 3 вересня 2009 року, монумент Щорса внесено до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення. КМДА обіцяла демонтувати пам'ятник, щойно його позбавлять охоронного статусу.

Більшовицький комбриг Микола Щорс брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр. і займав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.), відповідальний за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. Щорс загинув 30 серпня 1919 року в боях з армією, яка боролася за незалежність України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram