ГоловнаКультура

У "Мистецькому Арсеналі" поставлять оперу "Дідона і Еней" Генрі Перселла

Оркестр використовує копії історично достовірних інструментів, відреставрованих спеціально для проекту.

У "Мистецькому Арсеналі" поставлять оперу "Дідона і Еней" Генрі Перселла
Фото: Open Opera Ukraine

3 і 4 листопада в приміщенні Мистецького Арсеналу відбудеться прем'єра нової постановки опери Генрі Перселла «Дідона і Еней» (1689).

Про це повідомляють організатори постановки - Open Opera Ukraine.

Офіційно «Дідона і Еней» вважається першою англійською оперою і точкою відліку національної оперної традиції. Цей шедевр епохи бароко неодноразово виконувався в Україні, але тільки зараз зусиллями молодої команди співаків та інструменталістів Open Opera Ukraine він уперше буде представлений з максимальним дотриманням особливостей і норм часу написання твору - в традиції історично інформованого виконавства (historically informed performance, НІР). При цьому оркестр використовує копії історично достовірних інструментів, відреставрованих спеціально для цього проекту.

Процес підготовки прем'єри опери «Дідона і Еней» тривав понад півроку і об'єднав професійних музикантів з різних міст України. У рамках проекту у вересні 2017 року з лекціями та майстер-класами Україну вперше відвідала Емма Кіркбі, найвідоміше сопрано у сфері виконання англійської барокової музики.

Музичний керівник постановки - Назар Кожухар, всесвітньо відомий виконавець НІР. Сценічну версію створила київський режисер Тамара Трунова, відома не тільки постановками в драматичному театрі, а й низкою музичних прем'єр - опери «Служниця-пані» (Національна опера, 2016) і п'єси «Під небом синім» (Київська оперета, 2017).

Партію Дідони виконує аспірантка Національної музичної академії Інна Гусєва (сопрано), Енея зіграє Євген Прудник (баритон), соліст Київської оперети і багаторазовий чемпіон Європи та світу з армрестлінгу. Найскладнішу в психологічному і музичному плані партію Белінди заспіває солістка Київської оперети Тетяна Журавель (сопрано).

Оскільки опера невелика за обсягом - близько 55 хвилин - її упередять інструментальна п'єса «Буря» Метью Локка і церковний твір Генрі Перселла «Te Deum and Jubilate Deo».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram