ГоловнаКультура

"Реставрація" Бахчисарайського палацу призводить до його руйнування, - журналіст

Уже пошкоджені фрески, пішли тріщини по стінах, роботи проводять без реставраторів.

Окупаційна влада продовжує "реставраційні" роботи в Бахчисарайському палаці в Криму.

Про це повідомив журналіст Осман Пашаєв у своєму фейсбуці.

"З Біюк хан джамі зняли не тільки всю черепицю (її просто скинули і мають намір вивезти на Чуфут-Кале), зняли старовинні дубові балки під приводом їх псування жучком, - пише він. - Балки величезні, товсті. На них всюди стирчать ковані цвяхи. Поки знімали балки автокраном, на фасаді пошкодили розписи 18-го століття".

Фото: Осман Пашаєв

Журналіст пише, що від того, що фасад палацу помили "Керхером", на стіні утворилися тріщини і обвалилася штукатурка "до самих каменів, кладку було видно".

Навколо частини палацу, як і планували в проекті, будують металоконструкцію з дахом, під якою повинні ремонтувати дах приміщення палацу. "Ця конструкція просто жахлива - це тисячі тонн заліза, арматури, щебеню та бетону! Тяжкість навколо будівлі палацу величезна. А коли будуть розбирати цю конструкцію - палац впаде просто", - пише Пашаєв.

Фото: Осман Пашаєв

Нагадаємо, що про небезпеку будівництва конструкції над Бахчисарайським палацом говорили в Мінкульті ще минулого року. Зазначали, що будівництвом даху займаються звичайні будівельні компанії, а професійних реставраторів до робіт у Бахчисараї не залучають.

Тоді Мінкульт надсилав ноту місцевій владі і повинен був звернутися в ЮНЕСКО, оскільки Бахчисарайський палац є в попередньому списку на включення в перелік об'єктів культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram