ГоловнаКультура

Київ знайшов інвестора для реставрації "Будинку зі зміями і каштанами"

"Проект можна охарактеризувати як ремонтно-реставраційний".

Київ знайшов інвестора для реставрації "Будинку зі зміями і каштанами"
"Дом со змеями и каштанами"
Фото: wikimapia.org

Меценатом і інвестором проекту реставрації в Києві пам'ятника архітектури і містобудування місцевого значення - так званого "Будинку зі зміями і каштанами" - виступить компанія B&H film distribution.

Про це повідомив генеральний директор компанії Богдан Батрух, повідомляють на сайті Міністерства культури.

"Я вивчав багато інформації про цей пам'ятник, ходив цією вулицею, бачив цей будинок. І він викликав у мене сильні емоції і захоплення, а також бажання повернути його до життя, знайти і відновити його унікальну красу... Ми хочемо і можемо це зробити. В Україні є багато майстрів, яким абсолютно під силу буде це зробити", - підкреслив Батрух.

Він також додав, що будинок є пам'яткою архітектури, а це означає, що держава має чітко сформовані вимоги про проведення реставраційних робіт - фасаду, внутрішньої ліпнини, конструкції будівлі, елементів декору і т.д.

Заступниця міністра культури Тамара Мазур повідомила про проведений обсяг робіт з підготовки проекту реставрації. Вона назвала цей проект "одним із прикладів здійснення правильної інвестиції в Україну".

"На цей момент уже була проведена фотофіксація ліпнини і внутрішніх інтер'єрів, зроблено повідомлення про відновлення декору і використання спеціальних технологій. Проводиться дійсно ґрунтовна і якісна наукова робота. Це приклад правильних інвестицій у нашій країні, правильного підходу до розуміння нашої спадщини й історії", - сказала Мазур.

Головна архітекторка і кураторка проекту реставрації Вероніка Лисенкова повідомила про стан будинку і про перебіг попередніх комплексних наукових досліджень.

"Проект можна охарактеризувати як ремонтно-реставраційний. На цьому етапі ми досліджуємо і збираємо інформацію про будинок, далі продовжимо реставраційні роботи з максимальним відновленням того, що було втрачено", - сказала вона.

"Будинок зі зміями і каштанами" розташовано на вулиці Великій Житомирській, 32. Його збудували на початку XX століття, у 1910-1911 роках, у стилі модерн. Свою народну назву отримав завдяки скульптурній композиції з плазунами, які прикрашають еркер на фасаді, і численним фризам з каштановим листям. Будівлю звели як прибутковий будинок Чоколової. Автором проекту вважають архітектора Ігнатія Ледоховського. Спочатку будинок був триповерховим, четвертий поверх надбудували в радянські часи.

Компанія B&H film distribution - українська кінодистриб'юторна компанія, заснована 1998 року. Компанія має багаторічний досвід співпраці з голлівудськими студіями Sony, Disney, Paramount і Universal.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram