ГоловнаКультура

На бульварі Лесі Українки рекламою закрили мозаїчне панно 60-х років

Кріпленнями для банерів пошкодили поверхню мозаїки.

У Києві на фасаді будівлі за адресою бульвар Лесі Українки, 24 рекламними банерами закрили мозаїчне панно художників Лариси Міщенко та Анатолія Гайдамаки, створене в 1960-х.

Про це повідомляє активістка ініціативи ДЕ НЕ ДЕ і мистецтвознавець Євгенія Моляр у своєму фейсбуці.

"Цей твір є частиною комплексного художнього рішення забудови 60-х років на бульварі, - пише Євгенія. - Кріпленням для банерів пошкоджено поверхню художнього твору".

Фрагмент закритої мозаїки
Фото: Facebook / Zhenya Molyar
Фрагмент закритої мозаїки

Фото: Facebook / Zhenya Molyar

Фото: Facebook / Zhenya Molyar

Активісти написали лист на ім'я голови КМДА Віталія Кличка, начальниці департаменту культури Діани Попової і голови комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторії Мухи. У ньому вони закликають відкрити мозаїку і вимагати від магазину, який повісив свою рекламу, провести реставраційні роботи.

Крім того, в листі запропоновано надати монументально-декоративному комплексу мозаїк "Лісоповал" на будинку №28 і "Гуцульська мелодія" на будинку №24 пам'яткоохоронний статус місцевого значення.

Нагадаємо, раніше аналогічна ситуація склалася з мозаїкою "Вітер" авторства Алли Горської, Бориса Плаксія і Віктора Зарецького на фасаді ресторану "Вітряк". Мозаїку закрили, але після того, як на це звернули увагу активісти, власники закладу відкрили панно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram