ГоловнаКультура

Діячі культури: є реальна загроза знищення пам'ятників українського мистецтва ХХ століття

У відкритому листі вони закликають врегулювати демонтаж об'єктів, які підпадають під закон про декомунізацію

Діячі культури: є реальна загроза знищення пам'ятників українського мистецтва ХХ століття
Мозаика "Триполье", которую по ошибке могут уничтожить

Українські діячі культури, серед яких – художники Олександр Ройтбурд і Віктор Сидоренко, режисер Влад Троїцький, музейники, президент Форуму видавців Олександра Коваль, Павло Гудімов та інші - написали відкритий лист, адресований владі.

У листі йдеться про існування "реальної загрози знищення видатних пам'яток українського мистецтва ХХ століття" у зв'язку з дією декомунізаційного закону.

Згідно з цим законом, у Київраді вже ухвалено рішення про демонтаж деяких об'єктів, які є частиною комунальної власності Києва. Списки таких об'єктів, що містять у собі елементи радянської естетики (наприклад, серп і молот), складають ті, в кого вони є на балансі - Київрада не затверджує такі списки і не перевіряє, які об'єкти туди включили.

Тому може відбутися необдумане знищення об'єктів культури - застерігають автори листа.

У зв'язку із цим вони вимагають від української влади накласти мораторій на чинні рішення про демонтаж об'єктів у рамках декомунізації та створити експертну комісію з мистецтвознавців та істориків, які розробили б механізми прийняття рішень про долю таких об'єктів. Культурні діячі висловили готовність співпрацювати у цій галузі.

Подаємо повний текст звернення

:

Віце-прем’єр-міністру– Міністру культури України

Кириленку В.А.

Київському міському голові, Голові Київської міської державної адміністрації

Кличку В.В.

Голові комітету Верховної Ради з питань культури та духовності

Княжицькому М.Л.

Голові постійної комісії Київської міської ради з питань культури і туризму

Бондаренку В.Д.

05. 08. 2015

м. Київ

ЗВЕРНЕННЯ ДІЯЧІВ КУЛЬТУРИ І ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ

Шановні панове!

Звертаємось до вас, як до відповідальних посадових осіб з метою запобігання культурній катастрофі, яка розгортається на наших очах, й особливо загрозливих форм набуває у столиці.

Цього року Верховною Радою України було прийнято Закон України про декомунізацію - “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Цей документ спричинив низку необґрунтованих рішень з боку Київської міської ради та Київської міської держаної адміністрації. Зокрема проекти рішення Київської міської ради "Про демонтаж об'єктів оздоблення станцій Київського метрополітену - носіїв комуністичної символіки" (депутата Р. Андрійка з ВО "Свобода” від 20.04.2015) та рішення Київської міської ради від 14.05.2015 "Про заміну комуністичної символіки на будівлях та спорудах, які належать до комунальної власності територіальної громади м. Києва" (депутата О.Вовченка з “Радикальної партії Олега Ляшка”).

Згідно з останнім рішенням, перелік складають балансоутримувачі; затвердження переліку рішенням Київради не передбачається.

У результаті існує реальна загроза знищення видатних пам’яток українського мистецтва ХХ сторіччя. Бездіяльність профільних посадовців може призвести до незворотних втрат, а також серйозного суспільного конфлікту.

Вандалізм є неприйнятною формою розв’язання проблеми контраверсійного історичного спадку та історичної пам’яті. Знищення пам’яток культури засуджується усім міжнародним товариством і є абсолютно неприпустимою практикою у країні, яка декларує європейський вектор культурного розвитку. Такі законодавчі акти та байдужість посадових осіб призводять не тільки до знищення культурних пам’яток, а й провокують у суспільстві самоуправство, неправову поведінку, агресію та нетерпимість.

Вимагаємо терміново:

  • Накласти мораторій на рішення щодо демонтажу об’єктів, які підпадають під дію закону про декомунізацію.
  • Офіційно звернутись до власників та утримувачів будівель щодо неприпустимості самовільних дій з демонтажу об’єктів культури.
  • Сформувати експертну комісію у складі авторитетних мистецтвознавців, істориків, митців, культурологів, архітекторів, пам’яткоохоронців та інших профільних фахівців з метою розробки плану і механізму прийняття рішень щодо подальшої долі культурних об’єктів, що підпадають під дію вищезгаданого закону. Ми готові до співпраці, надати консультації, сформувати пропозиції і кандидатури.
  • Надати нам інформацію по вже прийнятих рішеннях і складених списках з цього питання згідно з Законом України “Про доступ до публічної інформації” №2939 від 13.01.2011.
  • Висвітлити інформацію з цього питання про відповідальних осіб, склад відповідних комісій, офіційні рішення та списки об’єктів, які підпадають під дію даного закону, розмістивши всі документи в ЗМІ та на сайтах задіяних у реалізації цього закону установ та організацій. Надіслати таку інформацію у профільні пам’яткоохоронні державні та громадські організації.

Сподіваємося на розуміння, негайне прийняття рішень і співпрацю,

Олександр Ройтбурд, художник

Євген Карась, член Громадської ради при Комітеті ВРУ з питань культури і духовності, Президент Асоціації діячів сучасного мистецтва України, керівник “Карась Галерея”

Євгенія Моляр, мистецтвознавиця, куратока проекту SOVIET MOSAICS IN UKRAINE фонду ІЗОЛЯЦІЯ

Аксиня Куріна, журналіст, кінознавець, громадський активіст

Наталія Заболотна, генеральний директор Національного Культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал"

Аліса Ложкіна, заступник генерального директора Національного Культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал", головний редактор журналу ART UKRAINE

Марія Задорожна, мистецтвознавець, генеральний директор Національного художнього музею України

Юлія Литвинець, мистецтвознавець, головний зберігач Національного художнього музею України

Юлія Ваганова, мистецтвознавець, заступник генерального директора Національного художнього музею України

Оксана Баршинова, мистецтвознавець, куратор, завідуюча відділом мистецтва ХХ – ХХІ ст. Національного художнього музею України

Віктор Сидоренко, художник, директор Институту проблем сучасного мистецтва

Андрій Чебикін, художник-графік, ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, президент Національної академії мистецтв України

Лариса Денисенко, письменниця, ведуча Громадського радіо

Олександра Коваль, президент ГО "Форум видавців"

Владислав Троїцький, режисер, продюсер, заcновник фестивалю ГОГОЛЬFEST

Анна Шерман, головний редактор журналу “Антиквар”

Василь Черепанін, культуролог, керівник Центру візуальної культури, викладач Національного університету "Києво-Могилянська академія"

Павло Гудімов, музикант, куратор, засновник арт-центру “Я Галерея”

Олена Живкова, заступник генерального директора з науково-дослідницької роботи Національного музею західного і східного мистецтва ім. Богдана і Варвари Ханенків

Євгенія Білорусець, художниця, спів-засновниця видання Prostory

Володимир Кадигроб, арт-менеджер, експерт групи Культура Реанімаційного Пакету Реформ

Катерина Чуєва, музейник, член Президії Українського комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), виконавчий секретар Blue Shield Ukraine

Марина Петрова, журналіст

Катерина Ботанова, член робочої групи "Культура-2025", куратор фестивалю CULTURESCAPES (Швейцарія)

Олена Правило, продюсер, громадський активіст, ГО Конгрес активістів культури

Владислава Осьмак, культуролог, викладач, викладач Національного університету "Києво-Могилянська академія"

Додаткова інформація: [email protected], 0667488316

***

Нагадаємо, в результаті дії декомунізаційних законів у Києві зруйнували мозаїку на фасаді школи №141, закрили мозаїку на станції метро "Палац Україна" та мають намір знищити мозаїки "Трипілля" і "Київська Русь" на будинках на проспекті Перемоги.

Учора також стало відомо про демонтаж мозаїки на фасаді корпусу Ветеринарного університету у Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram