ГоловнаКультура

Виявлено документи, які доводять причетність франкістів до вбивства Федеріко Гарсія Лорки

Місце поховання знаменитого іспанського поета залишається невідомим.

Виявлено документи, які доводять причетність франкістів до вбивства Федеріко Гарсія Лорки
Федерико Гарсиа Лорка
Фото: EPA/UPG

Іспанського поета і драматурга Федеріко Гарсія Лорку затримали й убили за наказом представників франкістського режиму в Гранаді.

Про це пише іспанське

видання Eldiario, публікуючи копії документів, підписані офіційними особами Головного управління поліції Гранади.

Гарсія Лорку вбили в серпні 1936 року, на 39 році життя, проте документи датовано 1965 роком. З них випливає, що поет був членом масонської ложі "Альгамбра", у списках якої фігурував під псевдонімом Гомер. Його статусу в цій організації не встановлено. Крім того, вказано, що поет був схильний "до гомосексуальних і ненормальних стосунків". При цьому жодного реального факту про ймовірні сексуальні девіації в документах немає. Разом із тим ці матеріали містять відомості про те, що він "сповідував погляди, тотожні поглядам соціалістів".

Гарсія Лорку, згідно з текстом архівних документів, заарештували фалангісти на квартирі у його друзів - братів Росалесів, де він переховувався від поліції після того, як дізнався, що "за ним приходили за домашньою адресою". Він приїхав у Гранаду з Мадрида за місяць до свого арешту. Поета "негайно стратили після отримання зізнань, після чого поховали в неглибокій могилі в яру". Про деталі "зізнання" Гарсія Лорки в документах нічого не сказано.

Основною причиною неприязні прихильників Франко вважають погляди Гарсія Лорки, якого націоналісти вважали соціалістом чи навіть комуністом. Федеріко виступав на захист людських свобод, прав бідняків і робітників, однак він не був членом партій і називав себе "громадянином світу і братом всім".

Авторитарний уряд, який прийшов до влади в Іспанії, заперечував причетність до зникнення поета, а сам генерал Франсиско Франко називав звинувачення на адресу режиму пропагандою.

З 2009 року археологи організували кілька експедицій для пошуку місця поховання Гарсія Лорки, проте всі вони виявилися безуспішними.

Як зазначає The Guardian, документи, опубліковані Eldiario, побачили світ завдяки французькій письменниці і засновниці журналу Marie Claire Марсель Оклер. Вона тривалий час намагалася домогтися від членів іспанського уряду відповідей про обставини смерті поета і, врешті-решт, поліцейському управлінню Гранади було наказано скласти звіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram