ГоловнаКультура

Нікас Сафронов: Мене штучно розділяли з Гоголем

Митець Нікас Сафронов знаменитий тим, що склав прайс-ліст на духовність. Його називають генієм джинси та королем кітчу, проте ця слава працює на нього. Зі словами «Я хочу бути вашим другом» він прилітає в українську Одесу, російський Іжевськ чи шотландський Стирлінг і відразу стає визначною пам´яткою з усіма привілеями. Наприкінці весни настала черга нашого Миргорода. Сафронов за два дні зробив швидку ревізію «гоголівських місць» і встиг заразом оселитися на Полтавщині. Тепер слід чекати на появу жінок на ярмарку з кошачими головами, пурпурних водограїв та оголеного Траса Шевченка - так змінює реальність видатна уява найзаможнішого художника сучасності.

Нікас Сафронов: Мене штучно розділяли з Гоголем

Отут в Пирятині стоїть каланча, єдине, що збереглося від старої заправки із фільму «Королева бензоколонки», а тут, у Лубнах, розігрувалися сцени з фільму «Вогнем і мечем» Єжи Гофмана. Нікас, давайте вийдемо подивитись!

Ні, ні. Мене миттєво впізнають, автографи, фотографії, зараз немає часу...

Ми їхали вночі трасою Київ-Полтава від аеропорту «Бориспіль», куди Нікас Сафронов у компанії з гумористом Анатолієм Трушкіним та однофамільцем - бізнесменом Юрієм Сафроновим прилетів в неділю 10 травня за півгодини до опівночі і через шість годин після дзвінка мені. Вчинки «пострадянського Далі» просто не можна не порівняти з його картинами, все абсолютно несподіване.



Ідея придбати будинок на батьківщині Миколи Гоголя для мільйонера-художника - як мистецький експромт. Він уже має замок в горах Шотландії та апартаменти з вікнами на Кремль. Півтора місяці тому він побачив на Тверській дружину відомого художника, котра йшла з книжкою Гоголя, а в кінці квітня у Києві директор галереї Спілки художників Ганна Ярова запропонувала йому пошукати нового натхнення у Сорочинцях чи Диканці, якщо він втомився досліджувати межу мистецтва та порнографії. Дві випадкові події привели до неочікуваного - всім відомий Сафронов вирішив жити й працювати в Україні.

- Для мене Гоголь - це дитинство. Я виріс на творах Гоголя, Гоголь навчив мене дивитися на прості речі і шукати в них глибину. Я дуже багато знаю про Миколу Васильовича, навіть такого, чого, можливо, не знають у вас в Україні. Я впевнений: якщо дивитися на ті краєвиди, які бачили очі великого письменника, якщо жити в тому природному і соціальному оточенні, в якому колись 200 років тому народився виріс Гоголь, то мені вдасться показати, не розповісти, а саме показати людям через мої картини, через ті образи, які я знайду тут, чим була душа великого письменника. Адже він не був божевільним, він був генієм! Я був відірваний від Гоголя, на певний час забув про нього, і це було зроблене штучно, мене щось штучно з ним розділяло, так само, як певний час штучно розділяли наші російський та український народи.


Нікасе, а що розділяло наші народи?

Ханжество та безкультурність чиновників. У мене один син живе в Італії, інший в Австралії, я ніколи не бачив, аби там говорили щось погане про росіян. А тут два рідних народи одне одному встромляють палиці в колеса! Ви знаєте, я портретист, у мене більше сорока портретів президентів, є Путін, є Кучма, я ці речі говорив і їм, і вони мене цілком підтримували!

У містечку Шишаки на річці Псел художника Сафронова і компанію зустрів осередок митців: Тамара Бабак, Олександра Рубан, Віктор Лапочка. Тут у класичній українській провінції не зважають на національні ознаки. Замість колоритних хатинок з видом на урочища й долину річки дорогому гостю показували нові цеглові будівлі з просторими приміщеннями та гарними під´їздами. «Вони художники, вони все красиве хочуть залишити собі», - крізь зуби говорив художник Сафронов гумориту Трушкіну.

Діапазон творчості Нікаса Сафронова широкий: іконописання та кубізм, символізм і психологічні портрети. Західні колекціонери придбали більше 700 його картин, серед власників портретів - Софі Лорен, П´єр Карден, Жерар Депардьє, Дайана Росс, Михайло Горбачов...

Нікас вирішив самотужки шукати собі в Україні маєток. На зелених крутих пагорбах над Пслом начебто відтворилася та казкова Україна, що живе в народних піснях, віршах Тараса Шевченка, повістях Миколи Гоголя, фільмах Олександра Довженка, на полотнах Федора Кричевського. В кінці довгого дня нарешті знайшлася ділянка з покинутим будинком на березі Пселу.

Нікасе, прокоментуйте свій вибір!

Це доля. Все вийшло випадково. Я був у розпачі, коли попросив вас завернути сюди, на хутір між полем і річкою. І виявилося - це те, що я шукав довгі години. Скажу більше: це те, що я шукав останні роки. Можете собі уявити, як я зрадів, коли мені сказали, що цей будинок, ця земля належать моїй подрузі, актрисі Раїсі Недашківській! Вона чудово знає і цінує мої картини, я впевнений, що вона не відмовить мені в проханні переоформити маєток на мене, і я зможу працювати у цьому казковому, наповненому справжньою народною енергетикою місці.

В Шишацькій сільській раді працює унікальна людина - Василь Іванович Магда. Сільський голова може годинами говорити про великих земляків Вернадського, Короленка, Богомольця. Бізнесмен Юрій Сафронов вручив знаменитому на весь край посадовцю орден від фонду «Миротворці», Василь Магда розповів про Псел, єдину в Європі річку, в якої лівий берег вищий за правий (це протиприродне явище), і Нікас Сафронов неофіційно уже був прийнятий у велику громаду знаменитих односельчан маленького містечка зі славною історією - Шишаки. Прийнятий з надією та обіцянками, що у колекції образів скандального автора знову з´являться українські обличчя і буде реконструйований храм - церква Святого Миколи.

«Найбільше досягнення цього молодого російського живописця в тому, що він поєднує священне з мирським, навіть на межі кощунства та богохульства, готичні образи минулого з живими образами повсякденності. Безумовно, цей підхід знайде своїх адептів у нашому нестабільному світі. І вони оцінять цю форму мистецтва, що заперечує конформізм!». Ці слова знаменитого барона Сержа фон Бенігсена, голови Православного ордена госпітальєрів, тепер близькі і нам, адже вони про Нікаса Сафронова, художника з Полтавщини.

ДОВІДКА

Нікас Сафронов народився 8 квітня 1956 рок у місті Ульянівськ

1980-го відбулася перша виставка у Вільнюсі

1992-го його картини увійшли до книги «Еротичні фантазії», що її видали у Франції

Відзначений золотою медаллю Американської академії наук та мистецтв

1995-го російське дворянство пожалувало йому титул графа, а 1997-го - титул князя

У жовтні 1996-го ім´ям Нікаса Сафронова назвали відкриту вченими США зірку із сузір´я Андромеди

1998-го він став лауреатом премії «Найбільш світський художник»

Нікас Сафронов є професором Ульянівського університету, академіком Міжнародної академії мистецтв та почесним доктором Азербайджанського державного університету культури та мистецтв

Нагороджений міжнародним орденом Святого Костянтина Великого, орденом Святого Станіслава та орденом Ссвятої Анни II ступеню.

У нього дома зберігається череп його бабусі

Найвідоміший вислів художника: «Платіть 10 тисяч баксів, і мої шедеври прикрасять ваше недолуге життя».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram