ГоловнаБлогиблог Юрія Луканова

​Російська шизофренія Трампа

Дональд Трамп створив свято на нашій вулиці. З іншого боку, його позиція по сирійському питанню свідчить, що в нього триває шизофренія по відношенню до Росії.

Фото: EPA/UPG

Отож, два дні тому він вводить у дію військовий бюджет у сумі 700 мільярдів доларів, з яких 350 мільйонів буде виділено Україні, в тому числі і на оборонну летальну зброю. Про це Україна просить роками. Реально це перемога. Путін має скрипіти зубами від люті.

Сам цей крок підносить Трампа у ставленні до України на голову вище від Барака Обами, який всіляко блокував надання летальної зброї Києву. Мало того, він оголосив перезавантаження стосунків з Москвою після того, як та відгризла шматок території Грузії. Ми на власній країні відчули, чим завершилося це перезавантаження.

На додачу Обама разом з британцями самоусунувся від виконання зобов'язань США гарантувати територіальну цілісність України, згідно Будапештського меморандуму, який передбачав такі гарантії в обмін на знищення ядерної зброї на території України. Вирішення цього питання за часів Обами було передано Німеччині і Франції, які Києву жодних гарантій не давали.

Трамп призначив спеціальним представником по Україні Курта Волкера, поява якого на політичній арені свідчить про те, що США беруть цю справу у свої руки. І це можна лише вітати. Волкер займає категорично проукраїнську позицію, його мета - відновити територіальну цілісність України.

З іншого боку, Трамп, який всіляко уникає критикувати Путіна, готується погодитися з іще одним чотирирічним терміном перебування Башара Ассада при владі в Сирії до виборів 2021 року. Про це повідомив «The New-Yorker» з посиланням на неназваних європейських і американських високопосадовців. Путін аплодуватиме такому рішенню, якщо воно втілюватиметься у життя.

Ассад, який організував громадянську війну в Сирії, який знищував громадян власної країни з допомогою хімічної зброї, залишається при владі завдяки Владіміру Путіну. 2015 року втручання Росії у сирійську війну допомогло Ассадові утриматися при владі, у той час як адміністрація Обами усунулася з того конфлікту.

Якщо американці погодяться із подальшим перебуванням Ассада при посаді, то позиції Кремля ще більше зміцніють на Близькому Сході. А це поза всяким сумнівом означатиме нові військові авантюри як в регіоні, так і в усьому світі.

Сенатор від республіканців Джон МакКейн виступив з критикою такого наміру Трампа «Доки Сполучені Штати не продемонструють, - сказано в заяві сенатора, - тверду прихильність справі захисту людських прав сирійського народу та забезпечення наших стратегічних інтересів у регіоні, ця гуманітарна трагедія буде триватиме. Візит Путіна до Сирії на цьому тижні був ще одним символом того, як відсутність американського керівництва дозволила Росії вступити і допомогти заповнити це порожнечу - на шкоду як нашим інтересам, так і нашим цінностям».

Путін днями приїздив до Сирії, де заявив про перемогу над терористами і оголосив про виведення російських військ з цієї країни. У той же час вчора він вніс у Госдуму угоду з Сирією про розширення пункту матеріально-технічного обслуговування російського флоту у Тартусі. Угоду про оренду укладено на 49 років. Якщо сторони не висловлюватимуть заперечень, то оренда продовжуватиметься на 25 років автоматично. Цей пункт користуватиметься повним імунітетом від юрисдикції Сирійської арабської республіки , а його майно не захищене від обшуку, реквізиції і арешту.

Фактично російські війська перебуватимуть там на умовах окупаційних військ. Треба нагадати, що там і російська авіабаза є. Отож, виведення російських військ із Сирії має дуже умовний характер.

Таким чином, диктатор Ассад при владі під патронатом російських військових, яких він не може контролювати - це вибухова суміш. Лишається сподіватися, що консенсус еліт в США щодо російського питання не дозволить Трампу догоджати Путіну в Сирії.

Юрій Луканов Юрій Луканов , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram