Новий удар по Андріївському узвозу

Париж, Лондон, Рим, Барселона, Відень, Будапешт – кожне з цих міст має свої характерні символи, завдяки яким їх впізнають у всьому світі. В Парижі – Ейфелева вежа, Єлисейські поля, в Лондоні – Біг-бен, Букінгемський палац, в Римі – Колізей, П’яцца Навона тощо. Ці символи забезпечують самобутність цих міст та вирізняють їх серед тисяч інших (і це, власне, забезпечує стрімкий розвиток туризму). Абсолютна більшість держав захищають свої історичні об’єкти законом, вкладаючи серйозні кошти на їх утримання. У Києві ж ситуація дещо інша: тут замість відродження панує руйнація. Регулярно ми чуємо інформацію про те, що згоріла чергова пам’ятка архітектури, вирубано сквер, забудовано парк або історичний ареал чи ведеться будівництво чергового архітектурного «монстра».

На жаль, Андріївський узвіз, який є одним з символів Києва і «мистецьким серцем України», не виняток. Ця славетна вулиця також зазнає потужних ударів. Так, попри заборону тут будівництва в понад 9 метрів (3 поверхи), наразі на Андріївському будується фактично 30-ти метровий готельний комплекс (9 поверхів). Вдумайтеся: ця будівля буде втричі вища, аніж це допускає чинне законодавство України. І на превеликий жаль, ця споруда має всі шанси повністю і остаточно зруйнувати культурно-історичну цінність Андріївського узвозу.Замовником цього ганебного будівництва є ПП «Маркон», яке пов’язують з податківцем часів Януковича, Валерієм Павлюком. А підрядник проекту – «Каддор групп», що належить скандально відомому сирійцю Аднану Ківану, який забудував усю Одесу. Є всі передумови вважати, що ці пани не дуже переймаються пам’ятко-охоронним законодавством, а тим більше естетичним виглядом столиці.

Усвідомивши катастрофічні наслідки цієї ситуації для Києва, разом з громадою ми вирішили зупинити це незаконне будівництво в правовий спосіб. Зокрема, ми подали до Київради місцеву ініціативу щодо розірвання договору оренди земельної ділянки з недобросовісним забудовником. За короткий час нашу ініціативу підтримали тисячі киян.

Аби не бути голослівним, наголошу на головних причинах подання цієї ініціативи. По-перше, забудовник грубо порушує обмеження по висотності будівлі на цій території, оскільки Андріївський узвіз входить до наступних охоронних зон:

a. Охоронна зона об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії...» і максимальна висотність будівництва в цій зоні складає лише 12 метрів. (Наказ МІНКУЛЬТУ від 3.12.2005 N 1076 та від 23.03.2017 №233)

b. Охоронна зона Андріївської церкви і висота будівництва там неповинна складати більш ніж – 9 м. (Наказ МІНКУЛЬТУ від 10.02.2014 №65)

Як бачите, у самому центрі «мистецького серця України» будується готель, висота якого втричі перевищує максимально допустиму!

По-друге, це будівництво призводить до знищення сусідніх історичних будівель та руйнування природнього ландшафту Андріївського узвозу. І це не моя особиста оцінка чи будь-кого з представників нашої ініціативної групи. Такий висновок зробив Окружний адміністративний суд м. Києва своєю ухвалою від 9 січня 2018 р., (цією ж ухвалою суд зупинив дію дозволу на виконання будівельних робіт через очевидний негативний вплив цього будівництва на оточуючі будівлі та споруди). Все це свідчить про те, що зведення готелю суперечить вимогам містобудівного законодавства і міжнародним зобов’язанням, взятими Україною щодо охорони об’єктів культурної спадщини і це, фактично, нищить Андріївський узвіз та оточуючі будівлі.

Аби сповна розуміти масштаби можливої катастрофи, пропоную пригадати «Монстра на Подолі», який вищий від вищезгаданого готелю всього на декілька метрів. Однак якщо «Монстр» розташований внизу Подолу на Валах, то цей буде височіти над Андріївським узвозом і всім містом.

Фото: надане Єгором Недашківським

На жаль, історія із забудовою Андріївського узвозу для Києва не виняток, а скоріше правило. Варто хоча б згадати ситуацію, яка склалася навколо Сінного ринку, Поштової площі, забудови на Гончара чи Лейпцизькій. Цей список можна продовжувати ще довго. Та головне, що кияни нарешті почали захищати своє місто від ударів знахабнілих забудовників та зухвалих чиновників. Перший крок щодо порятунку Андріївського узвозу зроблено: відповідний проект про зупинення будівництва громадою подано. Тепер необхідно «дотиснути» депутатський корпус, щоб Київрада в правовий спосіб зупинила зухвале будівництво в «мистецькому серці України». Це буде прецедент блискучої перемоги громади та гучний сигнал для усіх, хто нехтує нашою історичною спадщиною задля власного збагачення.

Єгор Недашківський Єгор Недашківський , Юрист, експерт в сфері містобудування, громадський діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram