Щодо проблем з Держказначейством

24 травня, виступив на сесії Верховної ради з приводу масових затримок проведення платежів Держаказначейством. Це надзвичайно серйозна проблема для усіх місцевих громад по всій Україні. Складається враження, що це цілеспрямована політика, яка здійснюється для того, аби остаточно поставити місцеве самоврядування на коліна.

Подаю свій виступ повністю.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

У своєму виступі хочу заторкнути проблему від котрої сьогодні, переконаний, потерпають усі місцеві громади. І не тільки на моїй рідній Львівщині. Мова йде про ситуацію з масовими затримками проведення платежів органами державного казначейської служби України.

Зазвичай проблема з проведенням зареєстрованих платіжних доручень виникала у листопаді-грудні місяці. Тоді кожен міський, сільський, та селищний голова ставав в чергу до свого касира і випрошував провести платежі на найбільш необхідні речі для місцевих громад речі – оплатити ремонти доріг, шкіл, лікарень. У 2012 році ситуація змінилася. Вперше проблеми з казначейським обслуговуванням виникли у на початку вересня. Внаслідок непродуманої бюджетної та пенсійної політики, держава залізла в кишеню до кожної громади, скориставшись без її згоди коштами і без того куцих місцевих бюджетів. Наслідком стала ситуація, що на сьогодні, під завершення півріччя, на Львівщині досі тільки наполовину погашена казначейська заборгованість минулого року.

Однак ще гіршою стала ситуація у 2013 році. Вже з початку року органи казначейства блокують будь які платежі окрім захищених статей. І то, якщо мова йде про виплату заробітної плати, то працівники бюджетних галузей опиняються у вкрай нерівному становищі. Зокрема, працівники комунальних підприємств отримують заробітню плату із затримками, адже видатки комунальної галузі не є захищеними. У арсеналі все – від багаторазових повернень під надуманими приводами кожної платіжки до повного ігнорування проведення платіжних доручень навіть поза 30 денний термін передбачений законодавством.

В результаті навіть офіційна статистика на Львівщині вражає. Місцеве відділення казначейства станом на 1 травня 2013 року визнає за собою затримку платежів на 70 млн грн. видатків місцевих бюджетів. Скільки платіжних доручень насправді навіть не зареєстровано під надуманими приводами можна тільки здогадуватися.

Нещодавно ми заслуховували на комітеті Верховної ради України з питань бюджету представника Державної казначейської служби України. Він заявив, що якогось дня на Єдиному казначейському рахунку залишалося, вдумайтеся, аж 800 тис. грн. Я особисто хотів би думати, що це була помилка.

Переконаний, що нам слід законодавчо реформувати систему і принципи на яких працює Державна казначейська служба України, яка блокуванням платежів ставить на коліна усі місцеві громади. Сьогодні багато говорять про адміністративно-територіальну реформу. Так от перший крок такої реформи вважаю надати можливість місцевих радам самостійно обирати банк через який слід здійснювати свої видатки. А станом на сьогодні пропоную всім нам, шановні народні депутати, приступити до розробки законодавчих ініціатив спрямованих на усунення перешкод з реєстрації платіжних доручень та зменшення до 10 днів термінів проведення казначейських платежів. Інакше наша турбота про місцеві громади, їх добробут так і залишиться добрими намірами.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram