У день боротьби з тютюнопалінням у парках Ірпеня майже не було з чим боротися

Вчора в парках Ірпеня еко-патрульні обмінювали солодощі на цигарки. Таким чином у Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням боролися за міцне здоров’я та довге життя ірпінчан. 

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Всесвітня організація здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну – World No-Tobacco Day у 1987 році. З того часу щороку в останній день весни по усьому світу проходять акції, що закликають відмовитися від цигарок хоча б на добу, а ще краще назавжди. Ірпінь також приєднався до всесвітньої акції. Протягом дня інспектори еко-патруля у двох парках – ім. Володимира Правика та «Дубки» – наміняли трохи більше сотні цигарок. Для міста з майже 47-тисячним населенням це зовсім небагато. Через це патрульні сказали, що день видався невдалим. Я ж переконаний, що навпаки: це є перший результат системної роботи з популяризації здорового способу життя в Ірпені.

Віднедавна таблички у міських зелених зонах відпочинку попереджають, що палити там заборонено. Тих, хто підтримує таку ініціативу, з кожним днем стає все більше, адже відпочити до парку приходять в основному сім’ї з дітьми.

Курці ж, у відповідь на зауваження патрульних, просили виділити спеціальне місце для паління, але все ж у День боротьби з цією шкідливою звичкою відмовлялися від цигарки на користь ласощів.

На щастя, в Ірпені народжуваність значно перевищує смертність. Але з кожним роком національна статистика щодо захворювань та смертей, пов’язаних з палінням, стає все сумнішою.

В Україні палить близько 11,5 млн. людей. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Для мене, як для людини, яка не палить і ніколи не пробувала цього робити, такі дані є вражаючими.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Шкода від паління не проявляється моментально. Курці з великим стажем практично приречені на серйозні проблеми зі здоров'ям. В результаті їх помирає більше, аніж наркоманів, хворих на СНІД чи внаслідок автокатастроф. Тому головне завдання сьогодні — підняти рівень самосвідомості людей, які самі повинні піклуватися про своє здоров'я.

У 2015 році ми визначили основний напрям розвитку: Ірпінь – місто здоров’я. І вже другий рік незмінно і впевнено рухаємося до поставленої цілі: реконструювали спортивну школу, будуємо новий сучасний стадіон, встановлюємо у парках спортивні комплекси. Уже незабаром у кожному мікрорайоні Ірпеня будуть спортивні міні-майданчики для активного розвитку дворового спорту. Впевнений, що саме такими методами слід боротися з головними ворогами здорового способу життя: палінням, наркоманією, алкоголізмом.

Дуже тішить той факт, що усі, кому вчора працівники муніципального еко-патруля запропонували цукерку замість цигарки, з усмішкою погодилися на обмін. Якщо хоч одна людина в той момент вирішила назавжди попрощатися з тютюном, значить наша акція пройшла не дарма.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram