ГоловнаБлогиБлог Віталія Шарлая

Відтермінування реформ продовжується

Важкі реформаторські будні народних обранців та кулуарні домовленості знову змусили відкласти розгляд проекту вдосконалення Прокуратури. Така ж доля чекала і скасування додаткових зборів за отримання паспортів і врегулювання реєстрації внутрішньо переміщених осіб.

Відкладено 3 надважливих законопроекти, що пропонувались експертами РПР на пленарному тижні 12-15 травня:

- Законопроект щодо приведення у відповідність з європейськими стандартами, забезпечення перехідного періоду реформування органів прокуратури і усунення неузгодженостей (№2404-1), який покликаний врегулювати проблеми призначення місцевих та регіональних прокуратур, формування органів прокурорського самоврядування, добору кадрів, а також забезпечить максимальну чисельність прокурорів на рівні 10000 осіб.

- Проект Закону про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон (№1632), який спрощує отримання документів від держави та запроваджує регулювання адміністративних послуг з видачі документів, що посвідчують особу (зокрема, українські та закордонні паспорти). Це дозволить зробити процедуру видачі таких документів прозорою та усунути простір для зловживань, особливо у питаннях плати за видачу таких документів. Адже зараз видача документів, що посвідчують особу, особливо Державною міграційною службою, часто супроводжується вимаганням від особи документів, не передбачених законодавством, та непрозорою системою плати за них.

- Законопроект щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (№2166) пропонує врахувати частину рекомендацій ПАРЄ та удосконалити процедури обліку, реєстрації встановлені для внутрішньо переміщених осіб. Відповідно, це дозволить суттєво зменшити бюрократичні перепони, що стоять на шляху до отримання особою статусу внутрішньо переміщеної особи.

Але попри негативи після травневих свят парламентарі продемонстрували незначний прогрес у прийнятті суспільно-корисних законів.

Під час першого сесійного тижня травня було прийнято закон про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку (№1565). Це допоможе вирішити проблему із радянським пережитком - ЖЕГ (жеки) та реалізацією прав власності у багатоквартирному будинку, пов’язаних з необхідністю створення умов для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків. Завдяки цьому закону суттєво розширено поле діяльності ОСББ. За прийняття цього закону в цілому проголосувало 256 народних депутатів з усіх фракцій.

Урегульовано умови повернення строкових депозитів (№1195), що допоможе стабілізувати банківську систему, щоб був розроблений групою РПР з Реформування фінансового/банківського сектору, та підтриманий голосами 242 парламентарів усіх фракцій крім депутатів групи «Воля народу». Розробники запропонували врегулювати механізм створення ресурсної бази діяльності банківської системи. Так, законом внесено зміни відповідно до яких клієнти банку матимуть право отримати вклади та нараховані по ним відсотки за строковим банківським договором по закінченню терміну дії договору. Дострокове повернення даного вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом можливе виключно у випадку, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. Крім того, з метою захисту інтересів вкладників, які не вимагають повернення суми строкового вкладу зі спливом строку договір банківського вкладу вважатиметься продовженим лише на умовах вкладу «на вимогу». Тобто, пролонгація договору на умовах строкового вкладу можлива тільки при особистому переукладанні договору вкладником.

Прийнято законопроект щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства (№2389), що має на меті підвищити боєздатність Збройних Сил України та зменшення людських та фінансових втрат України, які є наслідком бойових дій на сході України. Так, законопроект покликаний:

− сформувати кілька боєздатних та вмотивованих підрозділів рівня батальйону;

− зменшити людські та матеріальні втрати України від бойових дій;

− декриміналізувати діяння, що не є суспільно небезпечними, які мають місце в зоні АТО;

− громадянам України – учасникам бойових дій, використати свої навики на контрактній службі поза межами України.

За прийняття у першому читанні проголосувало 257 депутатів усіх фракцій крім Опозиційного блоку.

Також розпочато вдосконалення реєстраційних служб прийнятим у першому читанні законопроектом щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції (№2423). Цілями законопроекту є запобігання корупції, забезпечення відкритості та прозорості правовідносин у суспільстві, а також встановлення громадського контролю за посадовими особами шляхом спрощення процедури доступу до відомостей, що містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, надання вільного доступу до державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру, держателем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України. За прийняття законопроекту проголосувало 243 депутати усіх фракцій крім Опозиційного блоку та групи «Відродження».

Пудсумовуючи, станом на 15 травня парламент прийняв 43 закони, запропоновані ініціативою та експертами Реанімаційного пакету реформ. Для детального ознайомлення із діяльністю ініціативи читайте Дорожню карту реформ 2015 року.

Віталій Шарлай Віталій Шарлай , Аналітик УНЦПД, експерт з аналізу державної політики ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram