ГоловнаБлогиБлог Віталія Шарлая

Тижневий огляд: закручування гайок не вдалось

У березні парламент відзначився виконанням 8 кроків з Дорожньої карти реформ, однак вирішив затягувати із прийняттям важливих для економіки законопроектів. Не зважаючи на це було зроблено поступ у прийняті інших важливих законопроектів та законів.

Експерти Реанімаційного Пакету Реформ безуспішно вимагали включення до порядку денного голосування законопроектів щодо умов повернення строкових депозитів (№1195), який має врегулювати право вкладників «на вимогу» отримати вклади та нараховані по ним відсотки за строковими договорами, а також зміни системи регулювання економіки (№1069), які мають захистити споживачів та посприяти створенню умов для розвитку підприємництва в Україні.

Відкладеними, через відсутність у п’ятницю достатньої кількості депутатів, щоб відкрити засідання, виявились важливі законопроекти змін до Податкового кодексу (№2049 та №1892), що регулюють оподаткування громадських організацій і пропонують зменшити податковий тиск на людей, які отримали благодійну допомогу, розширити повноваження органів місцевого самоврядування у наданні пільг для благодійних, громадських і релігійних організацій, скасувати тиск податку на прибуток з таких громадських утворень як ОСББ, кредитних спілок і бізнес-асоціацій, а також повернути статус неприбуткових організацій для ОСББ.

Пленарне засідання на 2 березня

Минулого тижня уряд виступив із проханням до парламенту розглянути пакет термінових законопроектів і скликати позачергове засідання Ради на 2 березня. В цей день було прийнято два важливих закони, що вимагались експертами РПР. Зокрема закон щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб (№2085), який має збільшити відповідальність керівників банків та контролерів під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан банків, за який проголосувало 260 народних депутатів. А також закон щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці (№1863), підтриманий 270 народними депутатами, який дозволить бізнесу підвищити заробітні плати працівникам за рахунок зниження вимог до оплати праці, що надасть можливість збільшити доходи пенсійного фонду і збільшити пенсії громадянам. Обидва законопроекти були проігноровані фракцією Опозиційного блоку.

На черговому пленарному засіданні, яке тривало з 3 по 6 березня, 256 депутатів прийняли закон щодо волонтерської діяльності (1408), який значно полегшує роботу волонтерів. Законом скасовуються вимоги, що вимагали статусу волонтерської організації та обмеження щодо залучення волонтерів для різних організацій, дозволяється ідивідуальне волонтерство у вигляді допомоги будь-яким організаціям, понижується вік волонтерства до 14 років, а також скасовується обов’язок укладання договорів між волонтером та організацією, яка отримує пряму вигоду від волонетрів. Крім того в законі зафіксували норму відшкодування постраждалим волонетрам, які працюють чи працювали в зоні АТО, а також відшкодування їхнім сім’ям, якщо волонтери загинули в зоні АТО.

Пленарне засідання на 3-6 березня

Три законопроекти РПР були прийняті за основу в І читанні, що відкриває можливість доопрацювати їх та найближчим часом зробити ще один крок реформ. Зокрема, проект закону щодо реформування Рахункової палати (2072), який набрав 282 голоси депутатів всіх фракцій крім Опозиційного боку, має на меті збільшити повноваження Рахункової палати та привести діяльність до європейських стандартів аудиту державних фінансів.

Два інших законопроекти, щодо роботи влади відкритими даними, стали хорошим прикладом співпраці експертів РПР та Адміністрації Президента, від імені якого були зареєстровані в парламенті. Перший, підтриманий 243 депутатами всіх фракцій, щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (2171), який пропонує підвищити прозорість діяльності органів державної влади шляхом запровадження механізму оприлюднення публічної інформації у вигляді відкритих даних. Другий отримав підтримку 279 депутатів, має на меті відкрити доступ до інформації про бюджетні показники (2172), забезпечити прозорість діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування шляхом оприлюднення інформації, що стосується виконання Державного бюджету України, у формі відкритих даних.

Важливим досягненням цього тижня, завдяки публічному тиску, стало відкликання законопроекту, зареєстрованого депутатом з фракції Народного Фронту - К. Матейченком. Депутат пропонував карати громадян за публічну критику діяльності влади виправними роботами на строк до 2 років, арештом до 2 місяців або позбавленням волі терміном до 3 років.

Загалом, станом на 6 березня 2015 року Парламент виконав 22 із 123 кроків визначених у Дорожній карті реформ Реанімаційного пакету реформ.

Віталій Шарлай Віталій Шарлай , Аналітик УНЦПД, експерт з аналізу державної політики ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram