ГоловнаБлогиБлог Валерія Дубіля

Медсестри зі шкіл і дитячих навчальних закладів не зникнуть, якщо буде виконуватися Закон

До мене звернулися батьки школярів однієї з чернігівських шкіл. Вони побоюються, що у навчальному закладі їхніх діток ліквідують посаду медсестри у зв’язку з медреформою. Мовляв, Наказ Міністерства охорони здоров’я № 157 скасовує деякі медичні первинні документи. А разом із тим – у медсестер не буде роботи, і тому їх скоротять. Одразу скажу – законодавчо школярі від цього убезпечені. А от на практиці – може статися будь-що.

Фото: Макс Требухов

Згідно з 22 ст. ЗУ «Про загальну середню освіту», «Учні (вихованці) закладів загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типів і форм власності забезпечуються медичним обслуговуванням, що здійснюється медичними працівниками, які входять до штату цих закладів або відповідних закладів охорони здоров'я, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.Заклади охорони здоров'я разом з органами управління освітою та органами охорони здоров'я щорічно забезпечують безоплатний медичний огляд учнів (вихованців), моніторинг і корекцію стану здоров'я, проведення лікувально-профілактичних заходів у закладах загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типів і форм власності».

Тобто, законодавством передбачено два варіанти організації роботи медичного кабінету школи: відкриття медичного кабінету як структурного підрозділу школи або укладення договорів про медичне обслуговування з районною поліклінікою.

У першому випадку керівництву школи необхідно зібрати пакет документів та подати його до Міністерства охорони здоров’я України для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, як цього вимагає законодавство України. АЛЕ відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 2 березня 2016 р. № 285, Міносвіти не зможе отримати ліцензію на медичну практику для діяльності саме медсестри (хоча раніше Міністерство мало право передбачати гроші на фінансування посади).

Залишається другий варіант. Згідно з Законом №2002, школа має укласти договір із районною поліклінікою, яка має ліцензію, та підготувати приміщення, що відповідатимуть санітарним, будівельним та протипожежним вимогам відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01). Відповідно до договору, школа з частини свого фінансування (яке вона отримує через субвенцію), платитиме поліклініці за послугу. Тобто, сплачені за послугу школою гроші медсестра отримуватиме від школи через місцеву поліклініку-держпідприємство (або поліклініку-комунальне підприємство).

Таким чином, через неузгодженість дій між МОЗом і Міносвіти, через дефіцитний бюджет, за який проголосувала влада, маємо цю проблему. До того ж у школах, у місцевих управліннях освіти не проводилось жодної роботи, щоб роз’яснити – як пристосуватися до нової реформи. На жаль, зараз все залежить від недофінансованої освітньої субвенції – якщо директори шкіл знайдуть гроші на те, щоб заключити договір із поліклінікою, то медсестра в них буде, якщо ні – вони вимушені будуть порушити Закон. Бо діюча влада проголосувала за бюджет, який не може у повному обсязі профінансувати жодну реформу.

Валерій Дубіль Валерій Дубіль , Народний депутат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram