ГоловнаПолітика

59 депутатів оскаржили медреформу в Конституційному Суді

Вони вважають, що новий закон обмежує право на медичну допомогу.

59 депутатів оскаржили медреформу в Конституційному Суді
Фото: themuslimvoice.net

59 депутатів Верховної Ради попросили Конституційний Суд перевірити на відповідність Конституції Закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" від 19 жовтня 2017 року. Про це повідомляють на сайті КС.

У конституційному поданні сказано, що закон передбачає оплату за рахунок коштів державного бюджету тільки тих медичних послуг, які включені в програму медичних гарантій. Вони вважають, що так обмежується право на безкоштовну медичну допомогу, гарантовану Конституцією.

Також депутати вважають, що приписи закону містять низку положень, які не мають чіткого визначення, що допускає неоднозначне тлумачення і не містить достатніх правових механізмів їх реалізації. Це нібито порушує конституційний принцип правового визначення.

Загалом у поданні йдеться, що закон про медичні гарантії не відповідає 10 статтям Конституції України.

Список депутатів, які підписали конституційну скаргу, не наводиться, але їх представлятимуть члени Опозиційного блоку Ігор Шурма, Тетяна Бахтєєва і Василь Німченко.

Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада прийняла законопроект №6327 - ключовий у реформі охорони здоров'я. Він вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "Гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

14 листопада 2017 року було прийнято ще один законопроект з цього пакету - №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Згідно з документом, для залучення кваліфікованих фахівців до роботи в сільській місцевості пропонується встановити систему стимулів, зокрема забезпечення працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створенням сприятливих умов праці, в тому числі розвиненою матеріально-технічною базою для медичного обслуговування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram