ГоловнаБлогиБлог Тараса Галайди

Податковий компроміс в дії або Бізнес не поспішає виходити з тіні

Із 17 січня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу», прийнятий Верховною Радою України 25 грудня 2014 року.

Громадська організація «Публічний аудит» проаналізувала перші результати реалізації процедури податкового компромісу.

Фото: www.b24.am

За інформацією УНІАН від 15.01.2015 (16:35), Ігор Білоус зазначав, що станом на кінець 2014 року перелік компаній, готових використовувати процедуру податкового компромісу, налічував 188 позицій на загальну суму близько 19 млрд грн.

За інформацією прес-служби Державної фіскальної служби, станом на ранок 9 лютого, відповідно до процедури застосування податкового компромісу, 305 платників податків подали до органів Державної фіскальної служби заяви та уточнюючі розрахунки. Цими документами податкові зобов’язання платників збільшено на 1557,6 млн грн, у тому числі з податку на прибуток підприємств – на 800,5 млн грн, з податку на додану вартість – на 757,1 млн грн.

Відповідно до поданих розрахунків, сплаті підлягає 77,9 млн грн. Із них на сьогодні до державного бюджету вже сплачено 5,7 млн грн.

«Участь у податковому компромісі передусім вигідна платникам, відносно яких відкрито кримінальне провадження. Досягнення ними компромісу означатиме закриття кримінальних справ та їхнє вилучення з Єдиного реєстру досудових розслідувань, – пояснив Ігор Білоус. – Оскільки дії платників буде декриміналізовано, виключається й відкриття справ щодо підробки ними податкових декларацій, яких остерігається чимало бізнесменів».

Сума несплаченого податку на додану вартість за позовними заявами до платників за останні три роки сягнула 100 млрд грн. Приблизно таку ж суму становлять недоплати з податку на прибуток підприємств.

Минула майже третина часу відведеного для подання заяв платниками податків, попередні результати податкового компромісу виглядають так:

Результати роботи податкового компромісу за перший місяць очима Голови Державної фіскальної служби України Ігоря Білоуса виглядають трохи інакше: «З часу набуття ним чинності минуло 24 дні, причому за останню декаду число охочих досягти компромісу подвоїлось».

Тарас Галайда Тарас Галайда , Фахівець в галузі аудиту та обліку Громадської Організації "Публічний аудит"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram