ГоловнаБлогиБлог Станіслава Куценка

Хто відповідає за вакцинацію під час епідемії грипу і ГРВІ у Києві

Як батько двох дошкільнят, не можу залишитись осторонь питання вакцинації дітей. Звісно ж, перш за все відповідальність за здоров’я дітей несуть батьки, тому лікарі перед кожною процедурою вакцинації вимагають від вас письмової згоди. І вам вирішувати – «так» чи «ні». У будь-якому разі наслідки свого вибору пожинатимете ви. Тому медичний аспект просто винесемо в дужки і зосередимось на правовому, оскільки закон підтримає будь-який ваш вибір – треба лише знати свої права та обов’язки і бути готовим обґрунтувати власне рішення.

Фото: Depositphotos/belchonock

Звичайно, батьки бояться психологічного дискомфорту, який неодмінно супроводжує процес офіційної відмови від щеплень. Але коли на одній шальці терезів лежать п’ять хвилин неприємної розмови, а на інших – великі проблеми, котрі так чи інакше виникнуть, варто зізнатись собі, яка шалька особисто для вас переважує.

Чи обов’язкова вакцинація?

У нашій країні батьки офіційно дають згоду на вакцинацію дитини. Тобто є обов’язковий календар щеплень, який рекомендований для виконання, але батьки мають право написати відмову від щеплень. Окрім того, лікарі можуть радити відмовитися на деякий період від щеплень, якщо у дитини є протипоказання для них.

Добровільність щеплень – це європейська практика

У більшості країн Європи щеплення не є обов’язковим. Однак інформованість батьків та відповідальність держави за якість вакцин дають зелене світло для добровільної згоди на вакцинацію. Тому навіть і не розглядається те, щоб відмовитись від вакцинації. До того ж легка температура, нежить чи кашель – це не протипоказання до щеплень у Європі.

Чи можливо перевірити якість вакцин?

Справді, батьки часто скаржаться, що не знають, що саме колять їхнім дітям. Медсестра просто дістає ампулку і заправляє шприц. Щоб не виникало жодних сумнівів, завжди ознайомлюйтесь із документацією, країною-виробником даного препарату та ін.

Ви можете попросити медичний персонал показати, яка це вакцина, де вона зберігається та інше. Перед цим батьки можуть ознайомитися з відповідною інформацією, і вже з набутими знаннями приходити до медичного працівника, аби оцінити вакцину.

До того ж на всіх вакцинах є індикатори, чутливі до нагрівання. Індикатор знаходиться, як правило, на етикетці. Це – сірий квадрат, вписаний в коло. При підвищенні температури вмісту флакона вище безпечної для вакцини температури внутрішній квадрат змінює колір. Використовувати можна тільки ту вакцину, на індикаторі якої колір квадрата світліший від кольору зовнішнього кола.

Кожен має право на вибір…

Почнімо з того, що кожен із нас має право відмовитися від надання медичної допомоги (ст. 284 Цивільного Кодексу України). Зі статей 42 та 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» з’ясовуємо, що медичне втручання допускається лише в тому разі, коли воно не може завдати шкоди здоров’ю пацієнта, а також те, що для будь-якого медичного втручання потрібна його згода. Майте це на увазі. В статті 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» спочатку говориться, що деякі щеплення є обов’язковими, а потім – що від них можна відмовитися: «Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення…».

Наразі столична влада проводить усі належні заходи для запобігання епідемії грипу. Триває підготовка медичних комунальних закладів до роботи в умовах епідемічного підйому захворюваності на грип і ГРІ, а саме:

• створюється необхідний запас противірусних, лікувальних препаратів, антисептичних та дезінфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту медичних працівників, спеціальної медичної апаратури, тест-систем;

• проводиться підвищення кваліфікації медпрацівників із питань діагностики, лікування та профілактики грипу і ГРІ;

• забезпечується забір матеріалу від хворих на грип і ГРІ з тяжкою клінічною картиною, щоб ідентифікувати збудника захворювання;

• у рамках передсезонної імунопрофілактики грипу проводяться профілактичні щеплення проти грипу медичним працівникам закладів охорони здоров᾽я, які надають первинну та екстрену медичну допомогу, працівникам приймальних відділень медичних закладів.

Не будьте байдужими до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей. Існує кілька способів уберегти себе від грипу. Щеплення – один із основних. Наразі для киян створені всі умови, аби ви могли здійснити вакцинацію зручно, швидко та якісно. Тож будьте обізнані у своїх правах та залишайтесь здорові.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram