Стів Джобс. На вістрі

Пам'ять про смерть - кращий спосіб уникнути думок про те,

що вам є що втрачати. Ви вже голий. У вас більше немає

причин не йти на заклик свого серця.

Стів Джобс

У жовтні 2012 року авторитетний журнал Forbes в черговий раз назвав найдорожчі бренди світу. Другий рік поспіль перше місце у рейтингу займає компанія Apple Inc. - творіння Стіва Джобса, бізнес-ікони для трьох поколінь підприємців усього світу, незважаючи на всю його одіозність і деспотизм.

Презентація Apple II. 1977 рік
Презентація Apple II. 1977 рік

Вартість Apple була оцінена в $87.1 млрд., що на 52% більше вартості у 2011 році. За останні 12 місяців авторитет бренду дозволив компанії отримати доходи в $148.8 млрд. (це приблизно річний ВВП України), з яких $40 млрд. - чистий прибуток. Між тим, компанія Apple - не єдиний витвір Стіва Джобса. Не менш активну участь він прийняв у заснуванні та розвитку мультиплікаційної кіностудії Pixar Animation Studios, яка в 2006 році увійшла до складу The Walt Disney Company і зробила Джобса найбільшим акціонером цієї широко відомої компанії. З 2001 року, коли Американська академія кіномистецтва розпочала видавати Оскари за повнометражні мультиплікаційні фільми, студія Pixar завоювала цю престижну нагороду шість разів за мультфільми «У пошуках Немо» (2003), «Суперсімейка» (2005), «Рататуй» (2008), «ВАЛЛ-І»(2009), «Вгору»(2010) та «Історія іграшок: Велика втеча»(2011).

Життя цієї людини, «яка змінила світ», не менш дивовижне. Син сирійського іммігранта та американської дівчини, Стів Джобс був з пелюшок відданий на всиновлення. Ще в школі Стів познайомився зі своїм тезкою і майбутнім партнером по бізнесу, інженером-електронщиком Стівом Возняком (батьки якого вихідці з України, до речі). У віці 17 років (1972 рік) Джобс пішов з батьківського будинку і вступив до Рід-коледжу, приватного гуманітарного університету. Тут він зацікавився східними духовними практиками, зокрема дзен-буддизмом, експериментував з ЛСД (наркотик-психоделік) і став переконаним вегетаріанцем.

Після шести місяців навчання майбутній мільярдер кинув навчання (йому була не цікава «нудна» обов'язкова програма), але ще близько року за погодженням з деканатом безкоштовно відвідував творчі заняття та уроки каліграфії. Згодом він так розповідав про цей час: «У мене не було своєї кімнати, я спав на підлозі у друзів, здавав пляшки з-під коли за 5 центів, щоб купити їжі, і щонеділі йшов 7 миль (11.3 кілометрів) пішки, щоб раз на тиждень добре повечеряти в храмі кришнаїтів». У середині 1974 року Стів Джобс здійснив семимісячну подорож в Індію в пошуках духовного гуру і внутрішнього просвітлення. Компанію йому склав університетський друг і також майбутній співробітник компанії Apple Даніель Коттке.

Після декількох «кустарних» спроб зайнятися бізнесом, Стів Джобс і Стів Возняк, зареєстрували 1 квітня 1976 фірму Apple Computers. Стів Джобс мало що розумів у комп'ютерній інженерії та програмуванні, але володів даром переконувати людей, був хорошим парламентером, дизайнером, маркетологом. На цьому і будувалися відносини в молодій компанії і закладалися принципи їх майбутньої співпраці: Возняк заради блага людства винаходив і конструював інноваційні технологічні машини (Apple II), а Джобс придумував, як їх оформити і піднести на ринку, щоб добре заробити. «Возняк створив найбільший комп'ютер, але якби не Стів Джобс, його винахід донині пилився б на полицях магазинів для любителів техніки», - говорив пізніше Реджіс Маккена, партнер Apple Computer з реклами. У процесі розвитку компанії і пошуку інвестицій для виробництва своїх комп'ютерних розробок, Джобс і Возняк привертали все нових партнерів і керуючих в свою компанію, ділячись з ними акціями компанії, що в підсумку розмило їх частку і зробило можливим звільнення Стіва Джобса з компанії в 1985 році.

Бізнес кар'єра Стіва Джобса багата на невдачі та провали. Сюди можна віднести і комерційні провали комп'ютерів Apple III, Apple Lisa і Macintosh (схоже, що молодий Джобс на них і тренував свої навички керівника інноваційними проектами), і вигнання з Apple в 1985 році, і низку митарств з NeXT Computer і Pixar на початку їх діяльності. Напевно, тому Джобс називав наполегливість половиною того, що відокремлює успішних підприємців від невдах. Більшість бізнес невдач Стіва, до речі, пояснюється його власним характером, агресивністю, егоцентричністю, прагненням завжди і в усьому бути першим. Парадоксально, але практично ці ж самі властивості дозволили Джобсу досягти небачених висот в бізнесі. У роботі Стів Джобс завжди був вимогливим і авторитарним перфекціоністом, часто категоричним у судженнях, завжди прагнув довести продукцію фірми до досконалості і контролювати дрібні деталі. У відносинах з колегами і підлеглими він був авторитарним, часом агресивним аж до злості, прямолінійним, виявляв деспотизм, грубість і впертість. Джобс не соромився називати підлеглих ідіотами, а їх роботу - лайном. Ніхто не був захищений від його нападок, навіть вищі чини Apple. Коли він був не в дусі, співробітники компанії побоювалися підніматися з ним в одному ліфті, боячись по прибутті на необхідний поверх виявитися звільненими.

Не виключено, що Стів Джобс використовував такий підхід в роботі навмисно, адже така поведінка не в'яжеться з суттю вчення, до якого він був небайдужий. Дзен-буддисту протипоказано застосовувати насильство до природи, як зовнішньої так і внутрішньої, призначено жити в гармонії з нею. Підтверджують таке припущення і дослідження психологів, які спробували з'ясувати, в якому психологічному стані людина здатна максимально проявити свою креативність. Виявилося, що в спокійному стані люди показують середній рівень креативності. У стані смутку креативність знижена, зате працювати над творчими завданнями людина може довше. Найвищий рівень креативності люди демонструють у стані гніву. Правда, такий ефект триває недовго: злість швидко втомлює.

Наслідки такого поводження з людьми, не рахуючись з їх інтересами і бажаннями, звичайно, бували і негативними. У 1985 році його вигнали з компанії, яку він створив, фактично за спробу влаштувати в компанії переворот і захопити владу. Згодом Стів назвав своє звільнення з Apple «гіркими ліками, які, тим не менш, пацієнту допомогли». У тому ж 1985 році він заснував компанію NeXT Computer, яка в 1996 році буде поглинена Apple і дозволить Джобсу повернутися до свого першого дітища, а також у 1986 році викупив за $10 млн. у Lucasfilm 70%-ву частку їх комп'ютерного підрозділу і перейменував його в кіностудію PIXAR. У 2006 році компанія The Walt Disney Pictures поглинула Pixar Animation Studios, заплативши за неї своїми акціями на суму близько $7.4 млрд.

Apple Computers, тим часом, без своїх засновників (Стів Возняк пішов з компанії в 1987) змогла протриматися на ринку протягом декількох років на старих ідеях і продуктах, а потім потрапила в кризу, скоротивши частку на ринку з 16% до 4%. У пошуках виходу правління компанії в 1996 році вирішило об'єднати зусилля з NeXT Computer, у якої було до того моменту кілька цікавих технологічних розробок, і Стівом Джобсом. Повернувшись в Apple «радником голови» Стів відносно швидко провів на ключові позиції в компанії своїх людей і вже 1997 ініціював звільнення колишнього керівництва, зайнявши їх місце. З цього моменту і почалося відродження Apple Inc. і її перетворення в найдорожчу корпорацію світу.

Презентація iPad. 2010 рік
Презентація iPad. 2010 рік

Стів Джобс - людина, яка дивним чином знала, чого бажають люди. У січні 2007 року, представляючи світові перший iPhone, Джобс закінчив свій виступ словами хокеїста Уейна Грецькі: «Я качусь туди, де буде шайба, а не туди, де вона була». Хоча грань між передбаченням і цілеспрямованою зміною навколишнього середовища за допомогою власних дій насправді надзвичайно тонка. «Найчастіше люди не розуміють, що їм насправді потрібно, поки сам їм цього не покажеш» - говорив Стів Джобс і на ділі показував всьому людству, чого воно хоче, випускаючи все нові і нові лінійки надзвичайно популярних продуктів (iMac, iTunes, iPod, iPhone, iPad та інші). Джобс відносився до числа яскраво виражених харизматичних лідерів, мав здатність переконувати себе та інших вірити майже всьому, використовуючи поєднання чарівності, харизми, бравади, гіпербол, маркетингу, умиротворення і наполегливості. Колеги Джобса навіть придумали цього окрему назву - «поле викривлення реальності». Поле викривлення реальності Джобса могло також створювати відчуття, що неможливе можливо, а робочий проект цілком реально закінчити в терміни, які раніше здавалися немислимими.

Чим же може бути викликана така, схожа на магію, здатність змінювати реальність? Може, одержимістю? Але одержимістю чим? На мій погляд, це не була одержимість грошима. Особисті статки Стіва Джобса, до речі, не настільки вражаючі, як в іншого піонера комп'ютерних технологій Білла Гейтса. Оцінене в $7 млрд. воно дозволило Джобсу зайняти тільки 39-ий рядок у рейтингу Forbes. $4.5 млрд. з цієї суми припадає на акції Walt Disney, а на акції Apple - тільки близько $2 млрд., і це незважаючи на те, що компанія Apple оцінюється більш ніж в 7 разів дорожче, ніж Walt Disney (560 млрд. $ проти 78.5 млрд. $). Це я до того, що ефективна і самовіддана робота Стіва Джобса в Apple приносила йому на порядок менше дивідендів, ніж, скажімо, не настільки ефективна робота Біла Гейтса в Microsoft. Тому я схиляюся до думки, що одержимість Стіва Джобса була одержимістю творчістю, креативністю. Сам він висловив цю думку так: «Бути найбагатшою людиною на кладовищі для мене не важливо. Лягати спати з думкою про те, що ти створив щось прекрасне - ось що має значення для мене». Мабуть, Стів Джобс часто лягав спати задоволеним, адже продукція компанії Apple давно стала еталоном технологічної досконалості і завоювала сотні мільйонів прихильників по всьому світу. А Стів все одно ніколи не зупинявся на досягнутому і іншим радив. «Залишайтеся голодними. Залишайтеся безрозсудними»- закликав він випускників Стенфордського університету в своєму виступі перед ними в 2005 році.

Пройшло вже більше року з того дня, як не стало творця і піонера світових ринків цифрової музики, смартфонів і планшетних комп'ютерів, який провів усе життя на вістрі інформаційних технологій і комп'ютерних інновацій. Він помер від ускладнень, викликаних раком підшлункової залози з метастазами в печінку. Йому, звиклому впливати на людей і змінювати реальність всього людства силою своєї волі, так і не вдалося змінити реальність смерті. Подейкують, що Стів Джобс в певному сенсі став жертвою своєї впевненості у власній непогрішності, адже затягування приблизно на 9 місяців з операцією з видалення ракової пухлини (не хотів, щоб його тіло розтинали, вдавався до нетрадиційної медицини) агукнулося йому пізніше метастазами в печінку. Корпорація Apple закінчила новину про його смерть такими словами: «Блиск Стіва, його пристрасть і енергія були джерелом незліченних інновацій, які збагатили і поліпшили наше життя. Світ став незмірно кращим завдяки Стіву». Я аніскільки не сумніваюся в правдивості останньої пропозиції. Адже, знову цитуючи технологічного провидця і творчого генія, «Ми знаходимося тут, щоб внести свій внесок у цей світ. Інакше, навіщо ми тут?»

Сервер Садыков Сервер Садыков , Финансовый аналитик
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram