ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Візовий бар’єр з Росією: необхідність чи спроба політичного піару?

У зв’язку із затриманням журналіста Романа Сущенка в Москві знову актуалізувалася дискусія щодо скасування безвізового режиму для росіян. Безумовно, дане питання давно потребувало розгляду, оскільки Україна перебуває у фактичному стані війни з Російською Федерацією. На перший погляд спосіб вирішення проблеми наявності безвізового режиму є очевидним. Але насправді дана ситуація далеко не є такою однозначною й потребує чітких та виважених кроків.

Фото: tochka.net

Перш за все, слід розуміти, що скасовуючи безвізовий режим з Росією, варто очікувати аналогічного кроку з її боку. Тому даний момент потрібно врахувати й зважити всі можливі наслідки такого рішення. Загалом, можна сказати, що навряд чи воно нестиме в собі приховані небезпеки. Але в той же час слід зважати на те, що скасування безвізового режиму з Росією, безумовно, відобразиться на значній кількості українців, які мають там родичів або здійснюють трудову діяльність. Звісно ж, можна піддати дану тезу критиці, оскільки за фактичного стану війни жоден наш громадянин не повинен перебувати на території держави-агресора. Але навряд чи візовий режим з Росією буде ефективним інструментом захисту українців. Більше того, в даному контексті взагалі може йти мова про своєрідне обмеження свободи пересування, що не є припустимим у демократичній країні.

Існує думка про те, що скасування безвізового режиму дозволить зняти проблему проникнення різного роду російських диверсантів та провокаторів на територію України. Але в даному випадку виникає питання щодо ефективності такого заходу. Наші прикордонники і за безвізового режиму мають повне право не пропускати підозрілих, на їх погляд, осіб. Його скасування певною мірою ускладнить для росіян в’їзд на територію України, але ніяким чином не виконуватиме функцію відсіювання потенційно небезпечних для нашої держави персон. Більше того, з високою долею імовірності різного роду диверсанти та провокатори проникатимуть в Україну з так званих ДНР та ЛНР, що й мало місце раніше.

Загалом, скасування безвізового режиму з Росією не є великою проблемою. Більше того, окрім симетричної відповіді Москви та використання нею даного приводу для подальшого «зомбування» власного населення Україні боятися нічого. Але в той же час такий крок не принесе Києву конкретних дивідендів. Безумовно, скасування безвізового режиму Росією матиме символічне значення, проте воно навряд чи виконуватиме заявлені деякими політиками функції. Тому можна зробити висновок, що дана ситуація поступово починає використовуватися окремими силами в якості нарощення власного політичного капіталу.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram