ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Шанс для України

За даними фахівців, до 2050 року їжа на планеті стане менш доступною на третину. Головна причина – глобальне потепління, внаслідок якого стрімко зростатиме дефіцит продовольства на Землі.

Так, згідно з підрахунками, вже через 30 років недоїдання може призвести до загибелі більш як півмільйона людей, насамперед, в Азії та Європі. До середини ХХІ століття денний доступ до їжі на одну людину в середньому скоротиться на 3,2%. Суттєвими дефіцитами будуть овочі, фрукти та м’ясо. Водночас, за прогнозами спеціалістів ООН, до 2030 року чисельність населення планети зросте на 1 млрд. осіб (з нинішніх 7 до 8 млрд.), а до кінця тисячоліття становитиме вже 11 млрд. Тому чи не найголовнішою проблемою людства, очевидно, стане продовольча безпека, яка особливо гостро торкнеться бідних і країн, що розвиваються.

Фото: Макс Требухов

У зв’язку з цим для України відкривається непересічна нагода стати годувальницею світового значення завдяки реалізації наших можливостей у сфері аграрного виробництва. На сьогодні вітчизняний агросектор забезпечує 14% ВВП країни і приносить більше третини доходів від експорту. По суті, зараз – це тяглова сила нашої економіки, яка постачає найбільше валютних надходжень на внутрішній ринок. Але головна перевага сільського господарства України – його потенціал. Нині ми єдина країна у світі, яка здатна подвоїти обсяги агровиробництва. І це при тому, що сьогодні наші аграрії вже кормлять 140 млн. людей по всьому світу. За підсумками минулого року Україна посіла третє місце в світі за обсягами виробництва зерна, поступившись лише США та ЄС. Водночас наш козир не тільки у кількості: все більше українських компаній отримують європейські сертифікати якості продукції, що є своєрідним квитком на всі інші міжнародні ринки. До того ж, Україна принципово відмовилася від продукції ГМО, а це безумовна конкурентна перевага на тих ринках, де споживачі віддають перевагу натуральним і екологічно безпечним товарам.

На даний момент Україна стратегічно правильно розставляє акценти на географічній карті свого аграрного експорту, орієнтуючись на найбільші за величиною і найперспективніші ринки – ЄС та Азію. Зокрема, нещодавно пожвавилися торгові стосунки з Китаєм, на черзі – Індія та Південно-Східна Азія, де доведеться вступати в запеклу конкурентну боротьбу з Росією.

Безумовно, з серпом і сохою можливості залишаться тільки можливостями. Неодмінною передумовою для реалізації аграрного потенціалу України є технічна, технологічна і організаційно-юридична модернізація галузі, що дозволить побудувати адекватні ринкові відносини в агросекторі і збільшити продуктивність виробництва. Зараз все залежить тільки від нас, адже зовнішні стимули і об’єктивні тенденції світового розвитку складаються на користь того, щоб Україна впевнено здобула статус аграрної супердержави.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram