Антивізова поправка в бюджет – ганьба для парламенту

Як відомо, бюджетний комітет Верховної Ради напередодні голосування фінансового законопроекту вніс до нього скандальну поправку щодо відкладення запровадження електронного декларування майна і доходів чиновників до 2017 року. І все б нічого, якби саме ця норма не була однією з вимог Єврокомісії, від якої залежить доля безвізового режиму між Україною та ЄС. Як тільки про інцидент стало відомо, Європа відразу зажадала від української влади пояснень, тоді як у нас лише тривають пошуки крайніх.

Фото: Виталий Головин/delo.ua

Народний депутат України, заступник голови Комітету ВР з питань запобігання корупції Віктор Чумак назвав ім’я обранця, який був автором поправки. За словами Чумака, це депутат від «Волі народу» Андрій Деркач. У свою чергу, у спілкуванні з журналістами Деркач повідомив, що авторство поправки належить позафракційному депутату Володимиру Мисику, який взагалі не є членом бюджетного комітету. Натомість представник «Волі народу» зазначив, що він підтримав ініціативу Мисика, оскільки подібні ініціативи (мова йде про електронне декларування) «будують поліцейську державу і приведуть як до відсутності опозиції, так і до диктатури, а ще до рекету кооперативам».

Такі кроки і їх виправдання є не просто недопустимими для парламентаріїв країни, що здійснює євроінтеграцію, але й сумнівними з точки зору здорового глузду. Адже яким чином електронне декларування для чиновників, покликане забезпечити відкритість і прозорість їх діяльності, сприяє формуванню «поліцейської держави»? Крім того, одна справа, якби вказана норма мала б якесь кулуарне походження, ініціювалася в інтересах вузького кола осіб і утискала чиїсь законні права. Але ця вимога поставлена Європейським Союзом в рамках законодавчого запобігання корупції в Україні та гармонізації вітчизняних і європейських стандартів публічного функціонування владних інститутів. Навряд країни ЄС є вдалим прикладом диктатур без політичної опозиції та ще й з хронічними проблемами рекету в бізнесі. Тож авторам недолугих поправок слід було краще підготуватися і використати більш доладні аргументи.

Крім загрози безвізовому режиму, новорічний скандал із поправкою до бюджету вкотре дискредитує український парламент. Інцидент наочно демонструє, настільки непрозоро і непрофесійно приймаються навіть ключові для країни закони, що культивує недовіру суспільства до законодавців. Кожен громадянин тепер може задатися справедливим питанням: якщо депутати по-тихому ухвалюють резонансні норми міжнародного значення, то що прописано в законопроектах, які так і не набувають публічного розголосу?

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram