ГоловнаБлогиБлог Петра Пантелеєва

Енергозбереження – спільне завдання усіх киян

Енергозбереження – тренд комунальних сезонів останніх років. На жаль, це сталося не від доброго життя. Роками ніхто серйозно цим питанням не займався і ось сьогодні маємо результат – наше споживання енергії надмірне і неефективне. Так само й наші будинки, споруди, інженерні комунікації не здатні заощаджувати енергію, а лише сприяють її втратам.

Фото: Макс Левин

Раніше з цим якось мирились, відкладаючи стратегічні рішення в довгий ящик. Але тепер наша енергетична марнотратність боляче б’є по кишені кожного киянина. Якщо раніше мешканець платив за однокімнатну квартиру 200-300 грн. і не дуже задумувався над економією, то тепер, отримуючи платіжку в тисячу гривень і більше, волею-неволею міркує як би оптимізувати власні витрати. У багатьох людей, на жаль, енергозбереження асоціюється з якимись високими матеріями – вітряками, сонячними батареями, суперновими будинками. Але насправді заощаджувати енергію мусить кожен на своєму рівні. Держава, створюючи для цього чесні правила гри на ринку. Місто, впроваджуючи енергоефективні програми. І, нарешті, кожен споживач, здійснивши у власній квартирі міні-модернізацію. Дам кілька простих порад з цього приводу.

1. Встановіть квартирні лічильники на воду і газ, аераторні насадки на кран;

2. Поміняйте лампи освітлення на енергозберігаючі;

3. Замініть вікна в квартирах будинку;

4. Наклейте за батарею фольгу, яка відбиватиме тепло;

5. Утепліть підлогу товстими килимами;

6. Купуйте обладнання вищих класів енергоефективності;

7. Економте воду та електроенергію під час побутових процедур;

8. Слідкуйте за справністю кранів та іншої сантехніки.

Ефект енергозбереження подвоюється, якщо люди організовані та об’єднані. За допомогою ОСББ ви можете дати нове життя своєму старому будинку. В такому форматі доступні наступні опції:

1. Замінити вікна в під’їздах. Це знизить втрати тепла на 30-50% і скоротить кількість споживання енергії будинком на 2-3%.

2. Утеплити вхідні двері і тамбури. Це скоротить кількість споживання енергії будинком на 1-2%.

3. Утеплити огороджуючі конструкції будинків. Це скоротить кількість споживання енергії будинком на 30-40%. (Важливо утеплювати не окрему квартиру, а весь будинок. Тільки тоді можна досягнути максимального ефекту).

4. Встановити енергозберігаюче освітлення. Це скоротить споживання енергії на 60-80%.

5. Утеплити зовнішні стіни і дахи.

Місто, зі свого боку, створило умови, аби такі амбітні проекти були фінансово підйомними для киян. Один із шляхів – задіяти механізм енергосервісних контрактів (ЕСКО). Тобто об’єднання співвласників будинку наймає спеціалізовану енергосервісну компанію, яка проводить комплексну термосанацію споруди. В результаті будівля споживає в рази менше енергії. Наприклад, якщо мешканці багатоповерхівки разом витрачали до 500 тисяч гривень на оплату енергоносіїв в рік, то після санації ця сума скоротиться до 200 тисяч. А різниця (300 тисяч гривень) і буде оплатою компанії за її роботи. Тобто з одного боку мешканці зацікавлені заплатити один раз і далі жити в енергоефективному будинку й платити суттєво менше за комуналку. З іншого – компанія прагне виконати роботи максимально якісно, бо це і є її прибуток.

Також міська влада сьогодні працює над запровадженням доступних кредитів для реалізації енергозберігаючих проектів і вже найближчим часом вони будуть доступні киянам.

А сьогодні мешканці можуть взяти участь в міському конкурсі на кращий проект здійснення енергоефективних заходів. ОСББ чи ЖБК слід подати проект з відповідними технічними розрахунками і, якщо він потрапить в число переможців, міська влада компенсує 70% затрат від загальної вартості робіт.

Таким чином, до нашої спільної мети – енергоефективного міста – маємо рухатись разом. Ідеологія «моя хата з краю» тут не працює. Киянам час брати на себе частку відповідальності за майбутнє столиці. Слід думати про майбутнє наших дітей та онуків, прогнозувати, який ресурс ми залишимо цим поколінням. Мусимо пройти шлях, який вже проторували провідні європейські країни. Від зусиль кожного киянина залежить тривалість та складність цього шляху.

Петро Пантелеєв Петро Пантелеєв , Заступник голови Київської міської державної адміністрації
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram