Відповідь Генштабу медикам-добровольцям: finita la commedia

Цей заголовок не стосується світлини, якою ми ілюструємо статтю. Бо життя і здоров'я наших захисників – аж ніяк не комедія. Комедія – дуже сумна – те, що передувало нещодавній відповіді начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії Віктора Муженка на звернення народного депутата Юлії Тимошенко. Цю відповідь, датовану 09.10.2018, у вівторок опублікував на Facebook голова Наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко.

Фото: ПДМШ

У своєму зверненні від 19 вересня Тимошенко назвала неприйнятною ситуацію, коли медичні працівники, відряджені для надання медичної допомоги в райони проведення ООС, офіційно не залучаються до цієї операції та напівлегально працюють у зоні збройного конфлікту. Вона також закликала Генеральний штаб ЗСУ "не просто толерувати фактичну присутність цивільних медиків-добровольців у військових частинах, а офіційно залучати їх до проведення ООС з виданням відповідних наказів, як це було під час проведення АТО”.

Якщо спростити, відповідь генерала є такою: Хочеш рятувати наших захисників? Укладай контракт або трудову угоду з військом – жодних інших варіантів. Finita la commedia:

"… у законодавстві України передбачено єдиний шлях поповнення некомплекту особового складу військових частин, у тому числі й військових закладів охорони здоров'я, – через укладення контрактів на проходження військової служби або трудових угод".

І "вишенька на торт": "У зв'язку з цим розроблення окремої процедури залучення працівників закладів охорони здоров'я до сил і засобів операції об'єднаних сил недоцільне". Іншими словами, військове керівництво країни припинило "ламати комедію" у стосунках з ПДМШ. Адже у відповідь на депутатський запит Ольги Богомолець від 15 травня цього року т.в.о. Міністра оборони Іван Руснак повідомив, що в Генштабі опрацьовується проект наказу про порядок залучення працівників закладів охорони здоров’я до проведення ООС (який би замінив аналогічний порядок, що існував під час АТО) у рамках проекту ПДМШ.

Минув місяць, і вже т.в.о. начальника Генштабу Ігор Колесник відповідає тій самій Богомолець: “Повідомляю, що на сьогодні порядок залучення працівників закладів охорони здоров’я регламентується частиною першою статті 8 Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”. Згадана частина перша статті 8 каже лише, що "Генеральним штабом Збройних Сил України за погодженням з відповідними керівниками залучаються та використовуються… працівники закладів охорони здоров’я". Словом "порядок" це речення навряд чи можна назвати, але воно нічого не каже про якісь контракти чи трудові угоди. І ось відповідь самого Муженка розставила всі крапки над "і".

Геннадій Друзенко бачить у цьому елемент більш широкої кампанії по знищенню добровольчого руху – завдання, яке "генералітет України виконує набагато завзятіше та ефективніше, аніж свій конституційний обов'язок з відновлення територіальної цілісності та суверенітету України на окупованих територіях". Як наслідок, ПДМШ доведеться вивести своїх медиків-добровольців з військових частин у зоні ООС до кінця року.

"Ми ніколи не відмовляли пироговців підписувати контракт із ЗСУ – пише Друзенко на Facebook. – Більше 30 наших ветеранів наразі одягнули погони. Але далеко не всі медики, які хочуть допомагати нашим захисникам, можуть з об'єктивних причин піти служити: малі діти, старі батьки, пацієнти, стан здоров'я тощо".

Схоже на те, що листопадова ротація медиків ПДМШ в місцях тимчасової дислокації військових частин в районах проведення ООС буде останньою.

Для довідки: тільки у третьому кварталі цього року бригади медичної евакуації ПДМШ 641 раз надавали допомогу військовим на фронті, у тому числі – 27 разів виїжджали на евакуацію поранених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram