Комітет ВР з питань охорони здоров'я вимагає від Генштабу затвердити порядок залучення медиків-добровольців до ООС

На пропозицію керівника Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я ухвалив звернутися до Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України з вимогою якнайшвидше розробити та затвердити порядок залучення медиків-добровольців до проведення Операції об'єднаних сил. Рішення було прийнято одноголосно попри заперечення з боку представника ГШ ЗСУ.

Як повідомив президент ПДМШ Геннадій Друзенко, який доповідав на сьогоднішньому засіданні Комітету, медики добровольчого шпиталю вже другий місяць працюють у військових частинах в районах проведення ООС напівлегально. Попри неодноразові звернення керівництва ПДМШ та народних депутатів, Генштаб ЗСУ досі не розробив і не затвердив механізм залучення цивільних медиків-добровольців до сил та засобів ООС.

Так, у відповідь на депутатський запит Голови Комітету Ольги Богомолець від 15 травня цього року т.в.о. Міністра оборони Іван Руснак повідомив, що проект наказу про порядок залучення працівників закладів охорони здоров'я до проведення ООС у рамках проекту ПДМШ у Генштабі лише "опрацьовується". Щодо залучення до ООС в рамках цього проекту добровольців, які не є працівниками лікувальних закладів МОЗ, то, на думку Івана Руснака, це питання має бути врегульоване на законодавчому рівні.

Друзенко також розповів, що тиждень тому зустрічався з Головнокомандувачем ЗСУ генералом армії Віктором Муженком. Під час зустрічі Муженко, за словами керівника ПДМШ, заявив, що наразі на фронті бракує більше 1000 військових медиків. Утім, ані цей факт, ані висловлена раніше підтримка Міністра оборони України не зрушили справу з місця, що змусило очільника ПДМШ вже традиційно звернувся за підтримкою парламентського Комітету з питань охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram