Спільний проект ПДМШ і ФН ООН: за два місяці оглянуто понад 2000 людей, дві лікарні отримали сучасне обладнання

За попередніми даними, за два місяці роботи спільного проекту у сфері репродуктивного здоров’я, який Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. М. Пирогова проводив разом з Фондом народонаселення ООН, у трьох районах Луганської області, оглянуто понад 2000 людей, у тому числі 500 дітей. Про це сьогодні повідомив віце-президент – медичний директор ПДМШ Дмитро Вернигор.

Фото: Макс Требухов

Як розповів Вернигор, ФН ООН, який ініціював цей проект, повністю покрив усі поточні витрати, пов'язані з впровадженням проекту, та всі потреби в медикаментах і матеріалах: одноразові набори для огляду, медикаменти для лікування та оперативних акушерсько-гінекологічних втручань, акушерсько-хірургічні набори для пологів (кесаревого розтину). В рамках проекту ФН ООН також придбав і передав ПДМШ презервативи для поширення серед цивільного населення та військовослужбовців у зоні АТО.

Понад те за рахунок Фонду були повністю укомплектовані два оглядові гінекологічні кабінети в лікарнях Попасної та Станиці Луганської. "Тепер ці кабінети обладнані сучасними гінекологічними кріслами з електроприводом, якими буде зручно користуватися і людям з особливими потребами", – зазначив Вернигор. – Але це далеко не все. Попаснянська лікарня окремо отримала витратні матеріали для виконання лабораторних досліджень, а ще ФН ООН придбав і передав ПДМШ для майбутнього використання портативне гінекологічне крісло та щільову лампу для діагностики".

Зі свого боку, ПДМШ забезпечив проект персоналом (висококваліфіковані лікарі з Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН України) і транспортними засобами.

Практична робота лікарів за проектом завершилася 30 червня, але сам проект ще триває: ПДМШ спільно з ФН ООН проаналізує дані, отримані в перебігу проекту, і разом з облдержадміністрацією плануватиме якесь його продовження. "Оскільки, за попередніми даними, потреба – колосальна. Причому ми охопили – і то не повністю – лише три райони області", – сказав телефоном Вернигор у передачі Луганської ОДТРК 29 червня.

Перед включенням Вернигора в передачі було показано відеорепортаж про роботу мобільної бригади лікарів у селі Верхньобогданівка Станично-Луганського району.

За словами лікарів, приїзд медиків-добровольців став чи не єдиною можливістю для багатьох місцевих мешканців потрапити на прийом до вузького спеціаліста. Як розповіла отоларинголог Юлія Пасечник, "місцеві тривалий час не бачили медичний персонал. Деякі кажуть, що ЛОРа не бачили два, три, п'ять років". Мар'яна Побережник, акушер-гінеколог, підтверджує: "Є жінки, що по десять років і більше не були у гінеколога". Ця ситуація є характерною й для багатьох інших сіл. Луганщини.

У перебігу реалізації проекту у деяких пацієнтів були виявлені онкологічні та інші захворювання, які вимагають подальшого лікування. "Щодо цього ми дуже тісно співпрацюємо з Департаментом охорони здоров'я Луганської облдержадміністрації. Я впевнений, що ці пацієнти не будуть кинути напризволяще, і подальше лікування буде забезпечено силами саме державної системи охорони здоров'я", – сказав віце-президент ПДМШ.

На запитання, чи плануються подібні проекти з лікарями іншої спеціалізації, Вернигор відповів:

"ПДМШ уже два роки займається на Луганщині саме ротаціями кваліфікованих спеціалістів, у тому числі дитячих лікарів. Тільки у цьому році – Попасна, Рубіжне, Кремінна, Новоайдар. Ми не припиняємо свою роботу. Наприклад, один з гінекологів і медсестра, які працювали у проекті ФН ООН з власної ініціативи залишаться ще на місяць у Станиці Луганській. Крім того, у кількох лікарнях області продовжують працювати інші лікарі ПДМШ".

З початку травня у Навоайдарському, Попаснянському та Станично-Луганському районах Луганської області три бригади медиків проводили безкоштовні профілактичні огляди і надавали послуги у сфері репродуктивного здоров’я. Крім безкоштовної професійної допомоги вони забезпечували жінок лікарськими засобами.

Дві гінекологічні бригади, що складалися з акушера-гінеколога і медсестри, проводили прийом жінок у центральний районних лікарнях Попасної та Станиці Луганської. Третя бригада, забезпечена машиною швидкої допомоги, щоденно виїжджала до віддалених населених пунктів районів. До складу третьої бригади, крім акушера-гінеколога і медсестри, також входив педіатр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram