ГоловнаБлогиБлог Олеся Маляревича

Громадський бюджет – для людей з інвалідністю

Про розвиток інклюзивного простору у столиці дедалі більше пишуть і говорять. Справді, нам треба чимало зробити, аби люди з інвалідністю могли почуватися в Києві комфортно.   

Фото: Предоставлено автором

Найголовніші зміни мають відбутися у сприйнятті людей, не обтяжених обмеженими можливостями.

Як показують проекти Громадського бюджету, кияни дедалі більше усвідомлюють важливість інклюзії для міста. Активісти, які роками боролися за права дітей з інвалідністю на суспільне життя, знаходять через участь у ГБ і однодумців, і реальну підтримку.

Серед проектів Громадського бюджету у Києві є такі, які набрали необхідну кількість голосів і реалізуються за рахунок цього інструменту. Є проекти, які в рамках ГБ не змогли подолати «прохідний бар’єр», але також втілюються у життя. Їхніх авторів помітили, і перед ними, образно кажучи, відчинилися інші двері.

Що це за проекти?

Один з них - "BIBLIO HUB" для людей з вадами зору у Дніпровському районі. Його реалізують на базі бібліотеки ім.П.Тичини. Тут створюють сучасний інформаційний простір, доступний для людей з вадами зору. Реконструюють вхід до бібліотеки, встановлять спеціальні пандуси; придбають спеціальне обладнання; друкуватимуть книжки шрифтом Брайля, організують навігацію і зручний простір для ігор та читання.

Кілька проектів реалізують у Святошинському районі. Зокрема, за кошти Громадського бюджету облаштують дитячий майданчик для особливих дітей у відділенні соціально-медичної реабілітації на вулиці Чаадаєва. Територія цього закладу не була пристосована для безпечних прогулянок та ігор на свіжому повітрі. Спеціальне обладнання дасть змогу фахівцям відділення суттєво розширити реабілітаційні інструменти, проводити інтерактивні ігри і заняття у зеленій зоні.

Унікальна історія відкриття молодіжного відділення для інвалідів з дитинства після 18 років ”Мрійники” – теж у Святошинському районі столиці. Цей проект брав участь у першому ГБ.

Раніше до відділення соціально-медичної реабілітації для дітей із ДЦП та ураженням центральної нервової системи брали тільки дітей до 18 років. Ініціаторка проекту Юлія Дмитренко запропонувала створити групу для подальшої реабілітації вихованців, які досягли повноліття. У конкурсі Громадського бюджету проект перемогти не зміг – забракло голосів. Однак місцева влада звернула увагу на цю історію і знайшла фінансування для такої групи. А отриманий досвід авторка проекту використала під час участі у ГБ -2. Зокрема, тепер у дворі реабілітаційного закладу буде ще й спеціалізований дитячий майданчик.

Ще один унікальний проект, який свого часу не набрав необхідної кількості голосів у ГБ, але теж буде реалізований – це Арт-простір "БЕЗ МЕЖ". Найважливіше у проекті те, що його найбільшими адвокатами стали школярі Дніпровського району. Зазвичай подібними ініціативами опікуються батьки дітей з особливими потребами.

Арт-простір «БЕЗ МЕЖ» був презентований у листопаді минулого року під час ІІ Київського Форуму М18 (це організований за німецьким форматом проект залучення дітей та підлітків до суспільного життя міста). У рамках форуму відбувся фінал конкурсу дитячих ініціатив і проектів «Якби мером Києва був/була я!». Платформу «БЕЗ МЕЖ» представила команда Дніпровського району, яка й перемогла.

Якщо коротко, то проект «БЕЗ МЕЖ» - це узагальнення кращих світових практик інклюзивного простору для творчості. Тут діти з будь-якими фізичними можливостями можуть стати учасниками групи бального танцю; малювання; театру; коворкінгу. Арт-простір буде створений на базі позашкільного навчального закладу "Центр технічної і художньо-естетичної творчості для дітей та юнацтва "Зміна", який працює на вулиці Краківській, 20. Ми вирішили не чекати наступного конкурсу ГБ-19 і профінансувати його з міського бюджету, щоб уже цього року простір "БЕЗ МЕЖ" почав працювати.

Громадський бюджет не тільки дає нові можливості для проактивних людей. Це ще й ефективний інструмент для руйнування бар’єрів – інформаційних, психологічних, культурних, суспільних. Безбар’єрне середовище, місто, дружнє для кожного – саме про такий Київ ми всі мріємо.

 

Олесь Маляревич Олесь Маляревич , Депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram