ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Звернувся до Міжнародного кримінального суду

Агресія Росії проти України, здійснена за наказом вищих посадових осіб держави – це міжнародний злочин. Вона супроводжується й іншими міжнародними злочинами – злочинами проти людяності та воєнними злочинами, на які, як і на злочин агресії, розповсюджується предметна юрисдикція Міжнародного кримінального суду.

Фото: EPA/UPG

Саме тому я підготував проект заяви до Міжнародного кримінального суду, який був створений для того, щоб давати оцінку особливо тяжким злочинам, які непокоять весь світ.

Нагадаю, підписавши Угоду про Асоціацію з Євросоюзом, Україна взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, але поки що цього ще не зробила.

Водночас, Україна відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо конкретних злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочину агресії, подавши до Секретаріату Міжнародного кримінального суду відповідну заяву, та звернутися до суду з проханням встановити винних у скоєнні цих злочинів і притягнення їх до кримінальної відповідальності. Власне це я і пропоную зробити у своєму проекті документу.

Вважаю, за нинішніх умов прийняття цієї заяви підсилить позиції України на міжнародних переговорах щодо деескалації ситуації навколо нашої держави. Має ж хтось врешті поставити Росію на місце! Досить сюсюкатися, потрібно назвати речі своїми іменами!

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram