ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Час відмовитися від жебрацтва!

Важлива і показова для України новина: Європейський Центробанк 12 січня 2012 року прийняв рішення залишити процентну ставку на рівні 1%. Федеральна резервна система США утримує процентну ставку не вище 0,25% з грудня 2008 року - з часу фінансової кризи. Англійський Банк з 2009 року не піднімав ставку вище 0,5%. Банк Японії ще в грудні прийняв рішення зберегти базову ставку на рівні 0-0,1%.

Час відмовитися від жебрацтва!
Фото: strah-pravda.ru

Це означає, що влада в Європі, США, Японії та інших провідних державах світу перед загрозою нової хвилі фінансової кризи забезпечує банківські системи своїх країн дешевими кредитними ресурсами, а свої економіки – достатньою грошовою масою для розрахунків.

Я поцікавився у деяких банкірів – на яких умовах вони можуть для розширення кредитування бізнесу і населення взяти кредит у Національного банку? Мені повідомили, що 16 січня НБУ провів операції з кредитування овернайт під 9,25%, але лише для тих банків, які надали забезпечення у вигляді придбаних зарані державних облігацій, а для інших – під 12,5%. 18 січня українські банки змагалися за право отримати кредит на 14 (!) днів під 9,3%. У скільки разів це більше, ніж 0,1% японського центрального банку, 0,25% американського чи 0,5% англійського? Саме через дорогі гроші Україна постраждала від фінансової кризи куди більше, ніж будь-яка інша держава в світі?

До того ж всі названі країни ведуть самостійну фінансову політику, бо не мають боргів перед МВФ і не прохають їх надати. Тому вони не мають потреби дослуховуватися до порад того ж МВФ і випускають національних грошей стільки, скільки потрібно для економіки. А Україна не може обійтися без кредитів МВФ і Світового банку, а ті кредити надають лише тоді, коли країна обмежує випуск національних грошей розмірами своїх доларових резервів. Резерви нагромаджуються в основному з тих самих кредитів. Тобто, США, Японія, Європа, а також Сомалі з Танзанією і взагалі мало не дві сотні держав у світі випускають національної валюти стільки, скільки потрібно, а Україна – лише стільки, скільки дозволить МВФ.

Фото: radikal.ru

Навіщо ж ми беремо зобов’язання, які не погоджуються ні з теорією відповідної науки, ні з практикою успішних країн, ні, зрештою, із здоровим глуздом? І чи потрібно нам таке співробітництво?

При цьому я не маю на увазі лише нинішнє керівництво нашої держави. Скільки я в політиці, диктат МВФ ніколи не піддавався сумніву.

З середини 90-х років у незалежній Україні відбулося те саме, що свого часу в післявоєнній Європі – запанували долар і зовнішня залежність. Практично, з 1995 року всі стратегічні рішення українською владою приймалися після попереднього погодження з МВФ і закладалися в погоджені з ним "меморандуми". Зарубіжні порадники вимагали повної лібералізації українського ринку для того, щоби наповнити його своїми товарами – заради цього не шкодували позик. Правда, Європа зуміла зберегти незалежність, об’єдналася і запровадила спільну валюту.

А Україна не спромоглась. І скільки б ми на кредити МВФ не нагромадили «резервів», Україна залишатиметься бідною і фактично ізольованою від міжнародної співпраці; більше того, вона поступово відсуватимемся все далі й далі вниз у світових рейтингах. Наша держава не сприймається як рівноправний учасник міжнародних відносин перш за все з тієї причини, що постійно прохає допомоги. Знедоленим подають, але з ними не співробітничають. Плекаючи надії на зарубіжну допомогу, в Україні забули, що в міждержавних відносинах не має місця християнській благодійності – держави керуються виключно національними інтересами.

Купуючи іноземний ширпотреб за позичені долари, Україна втратила власне виробництво. Вітчизняні товари в більшості своїй навіть у власній країні розглядаються як другорядні, придатні лише з бідності. На світовий ринок реалізується сировинна продукція, заради виробництва якої Україна споживає непомірно великі обсяги імпортних енергоресурсів. Світові ціни на енергоресурси в 70-х роках минулого століття здорожчали відразу мало не вдесятеро – і світ перейшов до енергоекономії, але не обвалився. Для України ціна газу зросла вдвічі – і ми очікуємо банкрутства чи мало не загибелі.

Фото: www.profi-forex.org

Радикальна партія закликає відмовитися від жебрацтва і розраховувати лише на власні сили і ресурси!

Для цього ми, зокрема, пропонуємо:

- законом встановити процентну ставку по кредитам не більше 5 відсотків річних для підприємців і 3 відсотки річних для придбання житла;

- списати кредитні борги, включно з валютними, тим хто виявився неспроможним їх повернути через фінансову кризу і обвал гривні;

- обмежити доступ імпорту в країну з метою відновлення національного виробництва і створення мільйонів робочих місць;

- суттєво знизити податки для малого і середнього підприємництва, у першу чергу на фонд заробітньої плати, водночас суттєво піднявши податки для олігархів, а також запровадити податок на розкіш.

Невідкладне запровадження перелічених заходів дозволить Україні обійтися без зовнішніх кабальних запозичень, відновити національне виробництво, забезпечити роботою і достойною зарплатою мільйони українських громадян.

Настав, нарешті, час усвідомити той очевидний факт, що реальна незалежність України відбудеться лише тоді, коли ми навчимося жити своїм розумом, керуючись національними інтересами нашої країни.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram