Вимушений M&A

Український ринок злиття та поглинання (M&A) уже доволі тривалий час працює в режимі очікування. Більшість продаж на ринку є вимушеними, а купують тільки те, що продається з великою знижкою.

Фото: dokument.pp.ua

Оцінити об’єм всього ринку M&A завжди складно, адже умови не розголошуються навіть у найкращі часи. А коли укладаються «кризові» угоди з реструктуризацією боргового навантаження та так-звані технічні транзакції, де актив переходить з одного офшору на інший того самого власника, стає ще складніше. Якщо взяти все це до уваги, то об’єм реальних транзакцій за січень-березень 2015 року склав, за нашими підрахунками, приблизно 20-30 млн. дол. Для порівняння, в першому кварталі минулого року об’єм M&A транзакцій в Україні складав більше 400 млн. доларів (в основному завдяки завершенню 2 транзакцій 2013 року в банківській сфері). Складні часи, у зв’язку зі зростанням цін на добрива та пальне саме у період посівних робіт, переживає агросектор. До того ж не варто забувати про кредитне навантаження – дефолт агрохолдинга «Мрія» – лише верхівка айсбергу. Насправді багатьом сільгоспвиробникам, які брали кредити в іноземних валютах на придбання імпортного обладнання, зараз доводиться вирішувати як платити по кредитах в умовах знецінення гривні. Високі ризики України та збитки, до прикладу, змусили Німецьку OSI Group продати свої активи в Україні – ТОВ «Агробіф» та ТОВ «Агросолюшнс». 2013 рік обидві продані компанії закінчили зі збитками, і 2014 – скоріше за все також.

Бойові дії на сході країни – суттєвий ризик не лише для іноземних компаній. Але деякі українські компанії готові до таких ризиків, особливо коли продавець планує і надалі купувати продукцію. Мова йде про продаж італійською Marazzi Group ТОВ «Фірма «Донкерампромсировина», що контролює Торезьке родовище вогнетривких та тугоплавких глин холдингу United Minerals Group, що контролюється Ринатом Ахметовим. Після завершення транзакції італійці планують і надалі закуповувати сировину з цього родовища для заводів в Італії та Росії.

Однак, не всі іноземні компанії тікають з України. Нідерландська FrieslandCampina – один з найбільших світових виробників молочних продуктів – розглядає можливість придбання активів свого найбільшого українського дистриб’ютора – ТОВ «Аніка Днепр». Деталі транзакції не розголошуються, але АМКУ вже видав дозвіл на купівлю. Скоріш за все FrieslandCampina побачили вигоду в придбанні саме зараз.

Не все добре у банківському секторі, де новинами про ліквідацію або введення тимчасової адміністрації в банках вже нікого не здивуєш. Сьогодні жартують, заощадження краще тримати не в банку, а в банці вдома. Страховий бізнес також переживає не кращі часи, адже спроможність українських громадян змушує економити на страховці, де можливо. Тим не менше, українську страхову «QBE Україна» придбала канадська холдингова компанія Fairfax (офіційне завершення планують у другому кварталі поточного року). Схоже Fairfax робить ставку на розвиток страхового бізнесу в Україні і бачить сенс придбати актив саме зараз. За оцінками вартість транзакції біля 5 млн. дол.

Оптимізацію своїх активів в Україні продовжують російські компанії. Так «Сібур», що постачає в країну нафтохімічні продукти, звільнився від своєї дочірньої компанії SIBUR International Trading Kiev LLC. При цьому «Сібур» продовжує діяльність на українському ринку через віденський офіс.

Водночас, деякі російські бізнесмени навпаки нарощують свою присутність в Україні. Так, компанією Premier International, що входить до структури російської VS Energy, було придбано готельно-ресторанний комплекс «Шафран» у Сумах. «Прем’єр Готель Шафран», так тепер називається цей бізнес, ввійшов до групи яка об’єднує 17 двох-, трьох-, чотирьох та п’ятизіркових готелів в 13 містах України.

Ще однією проблемною транзакцією цього кварталу є поглинання Sun Oil мережі АЗС «Веста». Торговий дім «Сан Ойл» взяв в управління більше 130 АЗС та планує провести ребрендінг. Ще в минулому році через фінансові складнощі одеський бізнесмен власник АЗС «Веста» Сурен Сардарян віддав частину мережі іншому оператору – «Лотос Енергія».

Найбільш цікавою, на мою думку, транзакцією стало придбання логістичною компанією «Міст-Експрес» кур’єрської компанії Postman. Разом з Postman покупець отримує 24 відділення поштових компаній «Точка» та 50 Star Express. Таким чином з’явився достатньо великий гравець на ринку поштової доставки, який становитиме потужну конкуренцію державній «Укрпошті» та приватній «Новій Пошті». Вартість транзакції оцінюють в 5-8 млн. дол..

Оживити український ринок M&A здатна стабільність, і не лише на сході України. Стабільність потрібна фінансовій системі держави, самому українському уряду задля побудови стійкої, довготривалої комунікації із суспільством та бізнес-середовищем, створення розумних правил гри, які нині надважливі для бізнесу як українського, так і іноземного походження. Стабільність, прозорість та мир – ось головні завдання українського порядку денного.

Мирослав Табахарнюк Мирослав Табахарнюк , віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, кандидат економічних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram