ГоловнаБлогиБлог Михайла Басараба

​Додаток до коаліційної угоди і відповідальність Порошенка

Готуючи додаток до коаліційної угоди важливо пам’ятати не лише про соціально-економічні показники та інфраструктурні реформи. Влада має дати відповідь на ключове запитання людей: коли запрацює державний каральний прес щодо «регіоналів» і впливових корупціонерів. 

Фото: Сергей Нужненко

Фактично змирившись з тим, що Яценюк продовжить очолювати уряд, учасники коаліції сіли за підготовку додатку до коаліційної угоди. У п’ятницю відбулося перше засідання робочої групи. Її очолила Оксана Сироїд, а це означає, що гучні заяви «Самопомічі» поки лише заяви, і партія хіба що шантажує виходом з коаліції. Сьогодні БПП на засіданні фракції має делегувати до робочої групи свого представникам. У п’ятницю був присутнім лише керівник секретаріату фракції.

У вівторок має відбутися наступне засідання робочої групи, на якій розглянуть узагальнену інформацію про стан виконання коаліційної угоди. Відповідний фактаж мають надати парламентські комітети і фракції коаліції. Уряд повинен передати у парламент текст звіту, з яким прем’єр-міністр буде звітувати у сесійній залі 16 лютого. Зведена інформація має стати основою для укладання тексту Додатку, у якому на поточний рік мають бути визначені конкретні завдання, терміни виконання і механізм відповідальності усіх учасників коаліційної команди. Поки не відомо, чи напрацюють остаточний текст документу в умовах гострої дискусії всередині коаліції, але намір цілком конструктивний. Щонайменше це спроба прибрати підстави для взаємних звинувачень і колективної безвідповідальності, за якою усі шукають крайнього.

Разом з тим, предметом додатку до коаліційної угоди обов’язково мають бути усі актуальні проблеми, за які суспільство критикує всю владну команду. І людей турбують не лише соціальні стандарти, курс гривні чи темпи зростання економіки. Суспільство втомилося чекати коли нарешті СБУ почне масово виловлювати російську агентуру бодай у центрі Києва, коли Генеральна прокуратура сформує пристойне звинувачення за кров на Майдані і грабіж держави хоча б у часи Януковича, скільки ще російські олігархи володітимуть стратегічними об’єктами енергетичної інфраструктури держави і зароблятимуть тут на фінансування збройної агресії проти України? На ці запитання передусім повинні відповідати посадовці, які входять до сфери конституційних повноважень Президента України

Все це разом з термінами виконання і відповідальністю за бездіяльність також має бути у тексті додатку до коаліційної угоди. Бо президент Порошенко є повноправним політичним учасником коаліції. Його іменна фракція є найбільшим суб’єктом коаліції, контролює посаду голови Верховної Ради України, має найбільшу квоту в уряді, представники Адміністрації Президента не приховують своїх амбіцій на урядові посади. Зрештою, президент періодично проводить у себе зібрання з фракціями коаліції.

Михайло Басараб Михайло Басараб , Політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram